Ľubomír Hudačko Rôzne

Ostré kroky voči neplatičom: Mesto sa chystá deložovať 13 bytov!

Mesto Prešov chcelo deložovať sedem rodín z bytov v lokalite K Starej Tehelni, väčšina nájomníkov tam už však ráno nebola. V krátkom čase by mali byť deložovaných spolu 13 bytových jednotiek na Starej Tehelni.

Ilustračný obrázok k článku Ostré kroky voči neplatičom: Mesto sa chystá deložovať 13 bytov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Potvrdil to riaditeľ Sekcie služieb občanom Mestského úradu v Prešove Matúš Háber a tiež ďalej uviedol, že budú realizovať predbežné opatrenia:

Túlajú sa

„V piatich prípadoch máme nájomníkov už dlhodobo v zahraničí a tieto byty budú pripravené pre tých, ktorí ich najviac potrebujú. V jednom prípade bola nápomocná širšia rodinná sieť a v druhom prípade už máme súdom dané predbežné opatrenie o vzatí detí do ústavnej starostlivosti,“ povedal

Ako ďalej uviedol, väčšina bytov už bola vysťahovaná. Rodina, ktorej na základe súdneho rozhodnutia budú odobraté deti, sa dlhodobo túla a na rodičov je už podané aj trestné stíhanie, keďže deti majú v škole vymeškaných viac ako 400 vyučovacích ho­dín.

Po dnešných siedmich by malo byť vysťahovaných ďalších šesť v priebehu dvoch až troch týždňov. Dôvodom sú neplatné nájomné zmluvy a rastúce dlhy na nájomnom. U týchto siedmich bytov sa spoločný dlh pohyboval na úrovni 7000 eur.

Výchovný prvok

Byty sa po vyprataní a kontrole pracovníkov mestského úradu zamrežujú, aby sa do nich niekto protiprávne nenasťahoval. Háber nevedel povedať, koľko financií bude potrebných na rekonštrukciu deložovaných bytov, no poskytnuté budú v krátkom čase ďalším rodinám z poradovníka žiadateľov o byty, ale aj rodinám, ktoré mesto vysťahuje z lokality Pod Hrádkom, kde radnica postupne búra bytovky z dôvodu stavby mestského cintorína.

Podľa Hábera je deložovanie aj výchovným prvkom, keďže u ostatných nájomníkov sa po takýchto krokoch zlepšuje platobná disciplína. Mesto podľa neho dokonca zriadilo možnosť anonymne splácať dlhy, čo sa stáva často potom, keď obyvatelia dostanú avízo, že dôjde ku vysťahovaniu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM