Ľubomír Hudačko Správy

Oslavy Novembra 89 v Prešove: Do nášho mesta zavítajú známe mená!

Oslavy 25. výročia Novembra ’89 sa začnú v Prešove potulkami mestom a neformálnou diskusiou v Divadle Alexandra Duchnoviča. Prítomní budú aj súčasní študenti z gymnázií v kraji, ktorí revolúciu nezažili. Diskusie sa zúčastnia aj známe mená.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy Novembra 89 v Prešove: Do nášho mesta zavítajú známe mená!
Zdroj: TASR

Spomienkové podujatie otvorí prehliadka mesta Prešov pod vedením historika a riaditeľa Múzea zločinov a obetí komunizmu Františka Neupauera.

Účasť na podujatí prisľúbili hostia z Českej republiky či Poľska, diskutovať o odkaze Novembra ’89 bude Roman Joch, riaditeľ Občianskeho inštitútu a bývalý poradca českého premiéra Petra Nečasa, Piotr Bajda, politológ a vedecký pracovník Poľskej akadémie vied, europoslankyňa Jana Žitňanská a aktivisti Jaroslav Varchola a František Neupauer. Diskusia sa začne o 16.30.

„Do podujatia sa nám v tomto roku podarilo zapojiť aj študentov gymnázií z Prešovského kraja. Je to generácia, ktorá totalitný režim nezažila. Po 25 rokoch je však jasné, že boj o slobodu sa 17. novembrom neskončil,“ povedal predseda Fóra pre kultúru a organizátor podujatia Marek Hrubčo.

Vysvetlil, že na novembrové udalosti sa chcú dívať z perspektívy obetí režimu. Z pohľadu ľudí, ktorí svojím životom ukázali, ako si zachovať vnútornú slobodu zoči-voči totalite. Vstup na diskusiu je voľný.

foto: ilustračné

November 89: 25 rokov po Nežnej revolúcii, v Prešove bude diskusia
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM