Milan Jusko Rôzne

Oslávili svoj deň: Rusíni obsadili centrum mesta

Ani miestami upršané počasie neodradilo návštevníkov osláv v centre mesta. Príslušníci rusínskej národnostnej menšiny, ktorí žijú prevažne v regiónoch severovýchodného Slovenska, sa v nedeľu stretli v Prešove, aby si spoločne pripomenuli Deň Rusínov.

Ako uviedla Silvia Lysinová z Rusínskej obrady v Prešove, Svetový kongres Rusínov v roku 2009 stanovil, že Deň Rusínov budú oslavovať 12. júna. V uvedený deň v roku 1928 sa v Prešove konali prvé Dni rusínskej kultúry.

„Podujatie sa začalo v nedeľu o 15. hodine pri soche Alexandra Duchnoviča, kde si prítomní spoločne uctili dielo a odkaz tejto významnej osobnosti. Tu sa prítomným prihovorili hostia zo zahraničia i predstavitelia Rusínskej obrody,“ spresnila Lysinová. Pripomenula, že na oslavách sa zúčastnili aj členovia Svetovej rady Rusínov z Ukrajiny, Poľska a Srbska.

„Hlavným cieľom tohto dňa je zviditeľniť našu národnosť a upozorniť na skutočnosť, že Rusíni vždy boli a zostanú spätí s týmto regiónom a sú historicky, spoločensky a kultúrne neoddeliteľnou súčasťou tohto štátu,“ dodala Lysinová.

Z parčíku pri rieke Torysa, kde je umiestnená socha rusínskeho národného buditeľa, spisovateľa a kňaza A. Duchnoviča, sa následne účastníci v sprievode presunuli do centra mesta. Okrem zahraničných hostí prišli do metropoly Šariša stovky návštevníkov aj zo Starej Ľubovne, Medzilaboriec, Sniny, Svidníka či Humenného. Niektorí z nich sa v sprievode objavili vo svojich tradičných krojoch.

Na pódiu v pešej zóne sa predstavili profesionálni i amatérski umelci. Rusínov pozdravili folkloristi zo súboru „Šarišské gavalere“. V úryvku z monodrámy Katarína Ivanovna diváci videli herečku Vladimíru Brehovú.

Vyvrcholením programu bolo vystúpenie profesionálnych umelcov z Puddukelského umeleckého ľudového súboru v Prešove, ktorého poslaním je zachovávať hudobné a tanečné dedičstvo Rusínov na Slovensku.

Počas programu uviedli do života vyše 200-stranovú publikáciu „Naša dvadsaťročná púť“ v slovenskom i rusínskom jazyku. Kniha mapuje históriu a aktivity Rusínskej obrody na Slovensku.

presov24/tasr VIDEO: Milan Jusko

Oslávili svoj deň: Rusíni obsadili centrum mesta
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM