Ľubomír Hudačko Rôzne

Opatrenia voči hromadným úmrtiam migrujúcich žiab: Prešovskí ochranári už pri cestách postavili zábrany

Ochranári z Regionálneho centra ochrany prírody v Prešove už na najrizikovejších miestach východného Slovenska postavili zábrany. Snažia sa tým, aby predišli hromadnému úmrtiu žiab.

Ilustračný obrázok k článku Opatrenia voči hromadným úmrtiam migrujúcich žiab: Prešovskí ochranári už pri cestách postavili zábrany
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Počas uplynulého týždňa inštalovali zábrany v okolí Prešova v Haniske, Uzovskom Šalgove, pri rybníku vo Fričovciach a v obci Lomné v okrese Stropkov pri nádrži Veľká Domaša.

„S príchodom teplých dní sa prebúdzajú a na svoje reprodukčné obdobie chystajú aj obojživelníky. Ich prvá cesta z miesta, kde zimovali, vedie k vode, kde kladú vajíčka. Práve táto trasa často vedie cez cestu, na ktorej končí ich život pod kolesami áut,“ uviedla pracovníčka pre environmentálnu výchovu Regionálneho centra ochrany prírody v Prešove Marta Hrešová.

Ďalej informovala, že tieto práce prebiehajú každú jar. Zábrany sú pol metra vysoké plastové fólie, ktoré žaby zastavia. Pracovníci ich sa následne pochytajú a prenesú na druhú stranu cesty. Umiestňujú sa ručne – vykopaním pozdĺžnej priekopy popri ceste, natiahnutím fólie, jej uchytením drevenými kolíkmi a následným prihrnutím jej spodnej časti tak, aby ju žaby nepodliezli.

Minulý rok prešovskí ochranári inštalovali zábrany na troch lokalitách a preniesli viac ako 4000 jedincov žiab. Najčastejšie migrujú ropuchy bradavičnaté a skokany hnedé, ale medzi prenesenými jedincami sa našli aj rosničky zelené, kunky žltobruché a niekoľko mlokov hrebenatých.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM