Rôzne

Opálové bane v Prešovskom okrese: Chystajú sa pri nich atraktívne bežecké preteky

Okolie opálových baní pri Červenici v okrese Prešov sa stane počas víkendu dejiskom bežeckých pretekov. Na programe bude 1. ročník Behu o slovenský opál.

Ilustračný obrázok k článku Opálové bane v Prešovskom okrese: Chystajú sa pri nich atraktívne bežecké preteky
Zdroj: TASR

Stane sa tak v sobotu 22. júla, štart je naplánovaný na 13.00. Súťažiť sa bude v kategóriách muži, ženy a deti do 15 rokov. V každej z nich získajú prví šiesti bežci pohár so slovenským opálom.

Ako informovala destinačná manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Šariš Lenka Eliáš Čuchtová, podujatie v príjemnom prostredí Slanských vrchov je zamerané na ľudí, ktorí sa radi hýbu na čerstvom vzduchu a majú v sebe chuť vyhrávať. Dĺžka trate má šesť kilometrov, účastníci ju môžu prebehnúť aj prejsť vlastným tempom. Všetci zúčastnení získavajú balíček, ktorého súčasťou je medaila. Registrácia bežcov na mieste sa uskutoční medzi 9.00 a 12.30.

Prvá písomná zmienka o obci Červenica spájaná s opálom je z roku 1409. Dubnické bane boli pre drahý opál známe po celom svete od konca 16. storočia.

Najväčší opál pomenovaný Harlekýn tu našli v roku 1775 a v súčasnosti sa nachádza v prírodovednom múzeu vo Viedni. Dubnické opálové bane pri Červenici až do objavenia nálezísk opálu v Mexiku a v Austrálii v 19. storočí boli dovtedy jedinou ťažobnou lokalitou opálu na svete.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM