Správy

Okresný súd v Prešove posilnia dve nové sudkyne: Pozrite, koho vymenoval prezident

Okresný súd v Prešove posilnia dve nové sudkyne. V pondelok ich vymenoval prezident Andrej Kiska. Kto sa nimi stal?

Ilustračný obrázok k článku Okresný súd v Prešove posilnia dve nové sudkyne: Pozrite, koho vymenoval prezident
Zdroj: TASR

Prezident SR Andrej Kiska dokopy vymenoval 40 sudcov bez časového obmedzenia, ktorí budú pôsobiť na okresných súdoch v rôznych kútoch Slovenska. Dekréty o vymenovaní si nové posily okresných súdov prevzali z rúk hlavy štátu v pondelok počas slávnostného aktu v Prezidentskom paláci.

Medzi osoby, ktoré sa od včera stali novými sudcami, patria aj Zuzana Berežná a Dominika Vitteková, ktoré posilnia Okresný súd v Prešove.

V prejave prezident všetkým novým sudcom pripomenul, že od každého z nich závisí, čo budú znamenať sloboda a demokratické princípy, ale aj rovnosť a spravodlivosť, a tiež, aké účinné budú na Slovensku princípy právneho štátu. Očakáva, že ich budúce rozhodnutia budú zákonné, spravodlivé, čitateľné, zrozumiteľné, v rovnakej alebo podobnej situácii predvídateľné, ale aj odvážne – ak si to významné okolnosti alebo verejný záujem vyžiadajú.

Záleží však podľa neho aj na schopnosti a pripravenosti vecne, slušne a trpezlivo komunikovať s verejnosťou a na schopnosti vedieť rozhodnutia zdôvodniť, vysvetliť a najmä obhájiť kvalitou argumentov. „Rozumiem, že splniť takto nastavené očakávania môže byť náročné. Rozumiem aj tomu, že potrebujeme voľné sudcovské miesta obsadzovať rýchlejšie a plynulo. Ale myslím si, že práve v spojitosti s výkonom funkcie sudcu musíme byť prísni. Na vás, ale aj na každého, kto v budúcnosti prejaví záujem stať sa sudcom,“ doplnil Kiska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM