Ľubomír Hudačko Rôzne Rôzne

Od smutného vyhorenia až po súčasné vynovenie: Takto plynul čas so Skladom soli v Prešove, FOTO

Sklad soli na Solivare v Prešove je už zrekonštruovaný. Takmer 30 rokov však tomu tak nebolo a od požiaru v roku 1986 dlhé roky len chátral. Vo fotogalérii si zaspomínajte, ako s touto národnou kultúrnou pamiatkou plynul čas od vyhorenia až po súčasné vynovenie.

Ilustračný obrázok k článku Od smutného vyhorenia až po súčasné vynovenie: Takto plynul čas so Skladom soli v Prešove, FOTO
Zdroj: Slovenské technické múzeum

NKP na Solivare je pýchou Prešova, jeho Sklad soli však dlhé roky chátral. Fotografie od vyhorenia, cez priebeh reškontrukcie až po samotné vynovenie našej redakcii poskytlo Slovenské technické múzeum.

Vo fotogalérii si tak môžete prezrieť, ako plynul čas s touto národnou kultúrnou pamiatkou. A ako je známe, na vlastné oči návštevníci už túto sobotu budú môcť vidieť, ako to na mieste vyzerá po rekonštrukcii. Vedzte, že to bude len tak, čaká nás bohatý kultúrny program, počas ktorého budú môcť Prešovčania aj tipovať v súťaži o soli Tipuj – Uhádni – Vyhraj.

Objekt v Solivare podľa informácií zo Slovenského technického múzea vyhorel dvakrát. Po prvom požiari v roku 1819 bola zrekonštruovaná strecha, pristavené druhé poschodie a veža s hodinami. Pri druhom požiari 18. mája 1986 zhorela vzácna svorníková drevená konštrukcia krovu, plamene okrem strechy pohltili výdrevu komôr a všetky drevené časti budovy. Sklad prechádzal rozsiahlou rekonštrukciou od októbra 2014 do septembra 2015.

Môže vás zaujímať:

Pamiatka, na ktorú môžeme byť hrdí, má konečne novú tvár: Prvé zábery z vynoveného Skladu soli

Sklad soli po kompletnej rekonštrukcii sa má čím pochváliť: Zaujímavosti o vynovenej pýche Prešova!

Dojímavý boj: Pre prešovskú Kalváriu sa spojili desiatky tisíc ľudí, dostavil sa nádherný výsledok!

foto: Slovenské technické múzeum

Od smútku až po radosť: Takto plynul čas so Solivarom v Prešove
15
Galéria
Zdroj: Slovenské technické múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM