Ľubomír Hudačko Rôzne

Ochutnávka špecialít nechýba... V Prešove môžeme spoznávať Vianoce všakovakých štátov!

Bobaľky s makom, mačanka alebo kapustnica. Zahraniční hostia v Prešove majú možnosť počas podujatia Vianoc v Európe ochutnať aj tieto špeciality zo Slovenska. Hotelová škola totiž hostí medzinárodné podujatie a prakticky odštartovala najkrajšie sviatky v roku už s predstihom!

Ilustračný obrázok k článku Ochutnávka špecialít nechýba... V Prešove môžeme spoznávať Vianoce všakovakých štátov!
Zdroj: TASR

Vianočné tradície z rôznych európskych krajín je možné vidieť a spoznať počas aktuálneho týždňa v Prešove. Na Hotelovej akadémii totiž začalo medzinárodné podujatie Christmas in Europe – Vianoce v Európe 2014, ktoré prešovská škola hostí ako prvá na Slovensku. Ide o 23. ročník podujatia Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu.

Vstup je voľný

„Máme tu 19 škôl z 13 krajín. Každá škola má nainštalovaný výstavný stánok v našej športovej hale, kde mali vyzdobiť vianočný stromček v štýle svojej krajiny a prestrieť vianočný stôl. Ponúkajú tam aj rôzne špeciality, ktoré môžu Prešovčania ochutnať. Pre návštevníkov z ostaných krajín sme pripravili bohatý program,“ uviedol riaditeľ Hotelovej akadémie Jozef Šenko. Pre širokú verejnosť je výstava vianočných tradícií v športovej hale HA na Baštovej ulici k dispozícii do štvrtka a vstup je voľný.

Popoludní prešiel mestom Prešov sprievod zahraničných hostí. Cieľom nebolo len ukázať im mesto, ale súčasťou programu bolo aj navštíviť pravoslávnu, gréckokatolícku a evanjelickú katedrálu i rímskokatolícku konkatedrálu, kde im predstavitelia jednotlivých cirkví predstavia svoju cirkev a vysvetlia, ako veriaci slávia vianočné sviatky.

Každá škola uvedie vianočné jedlá

Mottom tohto programu je podľa riaditeľa školy spájanie kultúr a tradícií. Hotelová akadémia predstavuje mesto Prešov a okolie z pohľadu rôznorodosti náboženstiev, ale aj tradícií, ktoré táto rôznorodosť prináša. Účastníkmi tohto ročníka podujatia sú delegácie z Arménska, Česka, Chorvátska, Írska, Lotyšska, Luxemburska, Maďarska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Švédska, Talianska a usporiadateľskej školy zo Slovenska.

Hotelová akadémia však okrem toho pripravila pre zahraničných hostí množstvo exkurzií, prednášok a výletov. Súčasťou programu je aj európsky bufet, kde každá škola predstaví typické vianočné jedlá svojej krajiny. Prešovská škola má pre hostí pripravené menu nielen z našich vianočných jedál, ale tie budú tvoriť hlavnú časť podávaných jedál.

Bobaľky s makom

Ako uviedol zástupca riaditeľa školy pre odborné predmety Marek Soták, hostia ochutnajú kuchyňu zo šarišského regiónu, budú to napríklad kapustnica, mačanka, „bobaľky“ s makom plnené slivkami, vyprážaná ryba a zemiakový šalát, ale chýbať nebudú ani zabíjačkové špeciality ako klobása či jaternica. Z nápojov plánujú prezentovať Prešovskú jahodovicu, hriate a celkovo vína zo slovenských vinohradníckych oblastí.

Podľa riaditeľky AEHT Any Pauly Pais je zaujímavá práve tá odlišnosť chutí národov aj napriek tomu, že žijú na jednom kontinente a niekedy dokonca v susedstve. Na výstave v športovej hale už napríklad ochutnala zaujímavý írsky koláč s whisky alebo chutný údený syr z Chorvátska, no teší sa aj na slovenské špeciality.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM