Milan Jusko Rôzne

Obyvatelia sa boja sťahovania neprispôsobivých ľudí

Najväčší odporcovia myšlienky zriadenia krízového centra na Sídlisku Šváby, ktorí sa dožadovali stretnutia s primátorom a poslancami na rokovanie neprišli. Okrem poslancov Miroslava Benka, Stanislava Ferenca a Petra Krajňáka sa s primátorom za stôl p

Na stretnutí tak boli vyvrátené obavy obyvateľov a bolo zdôraznené, že „do tohto centra nebudú v žiadnom prípade nasťahovaní klienti z objektu Pod Táborom a ani neprispôsobiví občania z lokality Pod Hrádkom, “ vysvetlil primátor.

Pán Vardžík po vysvetlení pravdivých skutočností skonštatoval, že obyvatelia Švábov boli zavedení nepravdivými informáciami, ktoré boli šírené po ich sídlisku. Po rokovaní tak všetci účastníci skonštatovali, že ide o projekt v rukách odborníkov a výrazným spôsobom pomôže určitým skupinám ľudí v akútnej sociálnej situácii ako poskytnutie dočasnej pomoci.

Na tomto stretnutí bolo vysvetlené, že sa jedná o krízové centrum pre matky s deťmi, denný stacionár a prípadne denné centrum pre seniorov zo Švábov, ktorého zriaďovateľom a prevádzkovateľom budú odborníci z nadácie Úsmev ako dar v spolupráci s organizáciou­ DeDo.

„Ide o zariadenie núdzového bývania, ktoré bude z 90 percent predstavovať miesto pre poskytnutie dočasného domova matkám s deťmi a rodinám, ktoré sa ocitli v neľahkej sociálnej situácii, “ vysvetlil Rado Dráb z Úsmevu ako dar. Zdôraznil, že v týchto priestoroch môžu byť títo ľudia prichýlení na dobu maximálne troch rokov.

„Naša prax však ukázala, že po 18 až 24 mesiacoch sa nám ich podarí sanovať, postaviť na nohy, čím začínajú žiť plnohodnotný život a tým sa uvoľní miesto pre pomoc ďalším, ktorí to nevyhnutne potrebujú, “ doplnil R. Dráb.

Po dokončení rekonštrukcie celého objektu bude v tomto centre priestor pre prijatie 12 rodín alebo osamelých rodičov s deťmi v časti zariadenia núdzového bývania a ďalších 10 kombinovane postihnutých detí nájde útočisko v dennom stacionári pod názvom Svetielko. **„Rekonštrukciou objektu, úpravou priľahlého pozemku a vybudovaním nového bezpečného oplotenia, detského ihriska a parčíku slúžiaceho aj pre obyvateľov sídliska, naberie táto opustená budova ráz novej dominanty, ktorá v krajskom meste akým je Prešov, doteraz chýbala, “ **zvýraznil potrebu tohto centra na záver P. Hagyari.

V tomto zariadení nájde prácu 10 vysokoškolsky vzdelaných a skúsených sociálnych pracovníkov a psychológov. V zariadení budú pracovať v nepretržitej prevádzke.

presov24/MsÚ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM