Ľubomír Hudačko Správy

Obrovský úspech fotografa z Prešova: Tento záber bodoval na prestížnej celosvetovej súťaži!

Celosvetová súťaž čierno-bielych fotografií, na ktorej sa zúčastňujú tí najlepší fotografi. V porote sedia zástupcovia Kráľovskej fotografickej spoločnosti Veľkej Británie a mnohí odborníci z rozličných galérií a múzeí z celého sveta. A tretie miesto v nej získal Prešovčan Ján Štovka!

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech fotografa z Prešova: Tento záber bodoval na prestížnej celosvetovej súťaži!
Zdroj: Dnes24.sk

Fotiek prihlásených do súťaže bolo až 8 508. Tretie miesto pre Prešovčana je tak obrovský úspech, získal ju v kategórii reklamných fotografií za snímku Prienik do priestoru.

„Každé ocenenie či na domácej, európskej alebo svetovej úrovni je pre mňa akousi spätnou väzbou mojej práce. Samozrejme, som rád, ak sa fotografie páčia mojim blízkym, ale ešte radšej som, keď moje fotografie zaujmu ľudí z rôznych kútov a častí sveta pre ktorých je meno Jano Štovka do určitej miery anonymným pojmom. Pri hodnotení fotografií sa meno k fotografiám ani nepíše, teda sú anonymné,“ hovorí autor. Zakladateľom súťaže Spider Awards je Phillipo Tattoni Marcozzi. Fotografuje aj pre Eltona Johna, Georgea Michaela, jordánsku kráľovnú Raniu alebo finančné spoločnosti Goldman Sachs či Merrill Lynch.

Ako vysvetlil jeho fotka Ruka v akváriu vznikla z dlhej chvíle, keďže v tom čase nepracoval so svojím tímom na žiadnom väčšom projekte. Tak poprosil kolegu, Matúša Sedlačka, aby mu asistoval pri jej vzniku. „Myšlienka vzniku bola vyskúšať si technicky zaujímavý spôsob fotenia šplechu vody a keďže už vzniklo množstvo fotografií vo svete s ovocím, či inými predmetmi, tak sme sa rozhodli použíť ľudskú ruku, ktorá prelamuje priestor, teda je to určitá symbolika človeka, aby neostal stáť pred zdanlivo neprekonateľnými prekážkami ale pokúsil sa cez ne prejsť,“ hovorí ďalej Štovka.

Táto fotografia bola ocenená na viacerých súťažiach, ale čo je pre samotného autora podľa jeho vlastných slov tiež podstatné, bola titulnou fotografiou psychologickej literatúry v Austrálii.

To však nie je všetko, v druhom pokračovaní rozhovoru s autorom prinesieme jeho ďalší úspech!

foto: Ján Štovka

Prienik do priestoru získal úspech: Autorom fotky na treťom mieste je Prešovčan!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM