Ľubomír Hudačko Rôzne

OBRAZOM: Vedeli ste o tom? V Prešove môžete vidieť naozaj parádne diela z porcelánu!

Vidieť ich na vlastné oči je zážitok. V Prešove milovníci krásnych diel a porcelánu si naozaj môžu prísť na svoje a to takpovediac až dosýta. Vedeli ste o tom? Pozrite si priložené fotky.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Vedeli ste o tom? V Prešove môžete vidieť naozaj parádne diela z porcelánu!
Zdroj: TASR

Krajské múzeum v Prešove totiž ponúka okulahodiacu výstavu v našom meste. Môžete si tak na vlastné oči pozrieť parádne kúsky z porcelánu a to z rôznych kútov sveta. Výstava nesie názov Aurum alba. Vystavených je viac ako 200 exponátov – čajových, kávových a jedálenských súprav, úžitkových aj dekoračných porcelánových výrobkov.

Biele zlato

Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre verejnosť reprezentatívnu výstavu, zámerom ktorej je predstaviť tri storočia trvajúcu európsku výrobu tak nevšedne krásnej a ušľachtilej keramickej hmoty, akou je porcelán. „Ten patril do obdobia prvej polovice 19. storočia k drahému a mimoriadne vzácnemu vybaveniu domácností príslušníkov najbohatšej aristokracie. Neskôr sa postupne stal tradičnou súčasťou majetku aj strednej a drobnej šľachty či bohatého meštianstva,“ informovali nás z Krajského múzea v Prešove.

Výstava Aurum alba čo v preklade znamená Biele zlato predstavuje v podobe čajových, kávových a jedálenských súprav, figúr a ďalších ozdobných a úžitkových výrobkov cenné ukážky výrobkov najvýznamnejších producentov porcelánu v Európe.

Zaujímavosti na vlastné oči

„Nemecký porcelán je zastúpený predovšetkým jedálenským servisom cibuľového vzoru i viacerými solitérnymi predmetmi z porcelánky v Meissene a tiež aj porcelánom Rosenthal. Francúzsky porcelán reprezentuje váza i unikátna empírová žardiniéra svetoznámej porcelánky Sèvres, kalamár i svietniky. Taliansky porcelán zastupujú figúrky a dóza porcelánky Neapol, anglický zase výrobky porcelánky Wedgwood i jedálenská súprava s poľovníckym motívom značky Minton,“ dozvedeli sme sa z prešovského Krajského múzea.

To však nie je všetko, medzi výrobkami maďarského porcelánu výrazne figurujú značky Herend a Zsolnay. Českú porcelánovú produkciu reprezentujú predovšetkým súpravy Loket, figúry Royal Dux (Duchcov) a výrobky porcelánok Dubí, Horní Slavkov, Březová a iných.

„Prezentovaný je aj porcelán čínskej a japonskej proveniencie a viaceré zaujímavosti, akými sú židovský pesachový tanier, porcelánové hodiny, predmety s ručnou maľbou, menom alebo monogramom majiteľa, či zberateľsky vyhľadávané porcelánové figúrky rozprávkových postavičiek,“ uviedli nám ďalej informácie z Krajského múzea. Exponáty pochádzajúce zo zbierok Krajského múzea v Prešove a súkromnej zbierky sú prezentované kombináciou umiestnenia porcelánu v autentickom, dobovo zariadenom interiéri šľachtických sídel a v osvetlených vitrínach. Výstava potrvá do 9. októbra 2016.

Môže vás zaujímať:

Mladí ľudia, ktorí si rozhodne zaslúžia palec hore: Zoznámte sa s novými Hviezdami Prešova!

Hlasovanie o najlepšie maturitné tablo Prešova? Toto dielo študentov je jasný víťaz!

FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Prešove a okolí

Okulahodiaca výstava v Prešove: Kochajte sa parádnymi kúskami porcelánu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM