Ľubomír Hudačko Správy

Obec pri Prešove oslavuje významné výročie: Neostane to bez zábavy a prichystala si aj výnimočnú udalosť!

Obec Široké v okrese Prešov oslavuje v nedeľu 695. výročie prvej písomnej zmienky. Pri tejto príležitosti je v obci pripravený kultúrny program i atrakcie pre deti. Okrem toho príde aj k výnimočnej udalosti, toto si obec prichystala!

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Prešove oslavuje významné výročie: Neostane to bez zábavy a prichystala si aj výnimočnú udalosť!
Zdroj: TASR

Do obehu budú uvedené ďalšie dve mince obecnej meny Širocký sokol. Ako povedal starosta obce Stanislav Bartoš, ide o dvoj – a päťsokolovú mincu. Ešte pred piatimi rokmi tu zaviedli menu Širocký sokol, ktorý mal doteraz len jednosokolovú mincu, a platiť sa nim môže v šiestich prevádzkach v obci.

Na jednosokolovej minci je kostol sv. Mikuláša. Na nových minciach je vyrazená podobizeň biskupa Ladislava Širokaya, rodáka zo Širokého, a tiež je tam objekt polyfunkčného centra stojaceho v obci. Počas osláv bude desiatim obyvateľom udelené čestné občianstvo, cena obce i cena starostu obce.

Podľa Bartoša ide o ľudí, ktorí sa za posledné roky pričinili o rozvoj a zveľadenie dediny pod Braniskom. Na oslavách sa v nedeľu zúčastní aj delegácia z Mincovne Kremnica, štátny podnik, z poľskej partnerskej obce Brzyska a tiež zo Slovenskej Ľupče. Hostia i domáci sa najskôr zúčastnia slávnostnej sv. omše za všetkých rodákov, potom položia vence na cintoríne pri Zelenom pamätníku a popoludní je v obci pripravený kultúrny program i atrakcie pre deti. Večer v centre obce vystúpi skupina Heľenine oči a potom sa ľudia môžu zabávať na diskotéke pod hviezdami.

Čítajte tiež:

Má famózny hlas a pochádza z obce neďaleko Prešova: Spevák Peter Ondria na ňu nedá dopustiť!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM