Ľubomír Hudačko Rôzne

Obec pri Prešove bola počas stavby Braniska dôležitým strediskom: Ako tam tunel zmenil dopravu?

Počas stavby tunela Branisko bola obec Široké v okrese Prešov jedným zo stredísk, kde sa schádzali robotníci. Chodili sem jesť, bývali tu, stravovacie a ubytovacie zariadenia prosperovali, ľudia prenajímali domy.

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Prešove bola počas stavby Braniska dôležitým strediskom: Ako tam tunel zmenil dopravu?
Zdroj: TASR

V rokoch 1996 až 2003, kedy tunel vznikal, tu bol čulý ruch aj vďaka tejto významnej stavbe. Dnes je pre obec prínosná skôr diaľnica. Uviedol tak dlhoročný starosta obce Stanislav Bartoš.

Ako ďalej uviedol, po otvorení tunela v roku 2003 sa v obci už ťažšie podniká v stravovacích a ubytovacích službách. Za obcou zanikol jeden salaš a neďaleký motorest síce funguje, no už tu nie je stále plno ako kedysi. Aj keď tunel zjednodušil dopravu cez horský priechod, pre samotnú obec na prešovskej strane pohoria Branisko je riešením dopravných problémov skôr diaľnica.

Tá podľa starostu odviedla z centra obce množstvo dopravy, je tu menej prachu, hluku, exhalátov, nehovoriac o bezpečnosti pre chodcov. Nová cesta poza obec vedúca do tunela priniesla aj menej dopravných nehôd v centre Širokého. Tých tu bolo podľa starostu kedysi veľa.

„Od roku 1989 do roku 1997, kedy spustili dopravu po diaľnici, sa na prudkej zákrute priamo v centre obce stali tri vážne nehody kamiónov a jedna nehoda autobusu. Nielenže sa tu ťažko zranilo niekoľko ľudí, ktorí žijú s následkami dodnes, mali sme tu aj úmrtia,“ spomína starosta na časy, keď bola obec rozdelená stále plnou cestou. Aj v obci je niekoľko rodín, ktoré sú týmito nehodami poznačené, o mamu tu pred viac ako 20 rokmi prišli malé dvojčatá.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM