Ľubomír Hudačko Rôzne

Obchodníci s vencami si mädlia ruky, blížia sa Dušičky: Prešovčania si však vyrábajú aj vlastné!

Na zosnulých najbližších spomíname počas celého roka, blíži sa však obdobie, keď to húfne prejavíme aj príchodom na cintorín. Niektorí prichádzajú k hrobom už skôr, aby sa vyhli návalu, možnosť zapáliť sviečku je aj cez internet. Predajcovia vencov a sviečok si už mädlia ruky.

Ilustračný obrázok k článku Obchodníci s vencami si mädlia ruky, blížia sa Dušičky: Prešovčania si však vyrábajú aj vlastné!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na dopyt pôjdu v najbližších dňoch najmä vence, ikebany či sviečky. Kreativita ale v tomto prípade Prešovčanom nechýba a vence si vyrábajú aj svojpomocne. Nezabúdajú ani na nákupy v zahraničí, prvoradé je však aj tak neprísť na hrob s prázdnymi rukami.

S umelými kyticami a sklamaní

„Už niekoľko rokov robíme aj so sestrou sviatočné vence doma. Bohužiaľ, odišli nám už aj rodičia, aj traja súrodenci. Každá z nás potrebuje asi tak po osem vencov. Kúpime si čečinu a ozdoby máme rok čo rok rovnaké,“ líči Marika Rokošná. Prevádzkový čas cintorínov bude predlžený do 22. hodiny a pracovníci Pohrebných a cintorínskych služieb v Prešove budú ľuďom pri akýchkoľvek otázkach či požiadavkách k dispozícii dlhšie ako obvykle.

Ak vence kupujeme, je potrebné zabezpečiť si ich včas: „Vždy máme niekoľko smútočných kytíc pripravených vopred, väčšinou ich však nestíhame robiť v hojnom počte, pretože máme už týždne vopred veľa objednávok. Stáva sa, že zákazníci dochádzajú už len s umelými kyticami a sú sklamaní,“ priznala miestna kvetinárka a dodala, že dopyt je čoraz viac po čerstvej čečine ako po umelých „náhradách“.

Cez internet sa dá všetko

Zapáliť sviečku je možné aj cez internet. Ak nebudete v čase Dušičiek doma, k dispozícii je opäť aj virtuálna služba. Nie každému sa to však páči: "„Mám pocit, že cez ten internet sa dá urobiť už naozaj všetko. Predsa si myslím, že ten, kto môže, by na hrob svojich blízkych mal ísť osobne,“ povedal Prešovčan Janko Holovec.

Pani Darina, ktorá pracuje v Rakúsku, má však na to iný názor. „Chodievam na mesačné turnusy. Tento rok budem práve na Dušičky v zahraničí a preto zapálim virtuálnu sviečku. Na hroby blízkych však pôjdem tak či tak osobne, keď sa vrátim," uviedla.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM