Anton Hrachovský Správy

Obce sú odrezané od sveta: Po vrtochoch počasia zasahujú na východe Slovenska hasiči

Hasiči mali cez víkend desiatky výjazdov, najkritickejšie to bolo v Košickom a Prešovskom kraji. Do niektorých obcí sa však ešte vďaka spúšti, ktorú zanechala príroda, nedostanete.

Ilustračný obrázok k článku Obce sú odrezané od sveta: Po vrtochoch počasia zasahujú na východe Slovenska hasiči
Zdroj: KR HaZZ v Trenčíne

Situácia na cestách v Prešovskom a Košickom kraji sa po sobotňajšom (3. február) a nočnom snežení upokojila, hasiči však absolvovali desiatky výjazdov. Prevažne šlo o popadané stromy na vozovke, ktoré sa lámali v dôsledku ťažkého snehu.

Rušná noc v Prešovskom kraji

„Najhoršia situácia bola v okrese Vranov nad Topľou; niekoľko výjazdov bolo aj v okrese Snina. Celkovo sme mali od 20.00 do 05.00 h 20 výjazdov. Už je toho teraz ráno (4. februára) menej, noc bola rušná, teraz ešte dokončujú naši príslušníci rezanie stromov,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove.

Hasiči v nedeľu 4. februára odstraňujú popadané stromy v okrese Vranov nad Topľou a tiež v okolí Popradu. Situácia je v Prešovskom kraji pokojnejšia, prestalo snežiť.

„Momentálne je takmer všetko zjazdné, cesty 1. triedy sú väčšinou mokré, na cestách 2. a 3. triedy môže byť kašovitá vrstva snehu. Neprejazdný máme v kraji len jeden úsek od Malej Domaše smerom na obec Detrík v okrese Vranov nad Topľou,“ uviedol dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Vranov nad Topľou Peter Šandrej. Na mieste hasiči i cestári odstraňujú popadané stromy. Celkovo absolvovali požiarnici v Prešovskom kraji zásahy pri popadaných stromoch 14-krát, najčastejšie v okresoch Levoča, Svidník, Bardejov a Vranov nad Topľou. Výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím na Slovensku stále pribúda.

Aj v Košickom kraji sa odstraňujú konáre

„V Košickom kraji boli hasiči vyslaní k 15 takýmto prípadom, a to najmä v okresoch Košice-okolie, Spišská Nová Ves a Gelnica,“ povedala hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

Najhoršia situácia v Košickom kraji, čo sa snehu týka, je v okrese Sobrance. Veľa popadaných stromov je hlavne v úseku cesty medzi obcami Ruský Hrabovec a Ruská Bystrá. „Momentálne popadané stromy a konáre naši príslušníci stále odstraňujú. Situácia sa ráno upokojila, dá sa povedať, že od soboty podvečer sme mali 25–30 výjazdov,“ hlásilo Krajské riaditeľstvo HaZZ v Košiciach.

Obce odrezané od sveta

Hasiči sa taktiež už niekoľko hodín snažia sprejazdniť cesty medzi obcami Ruská Bystrá, Ruský Hrabovec a Podhoroď (okr. Sobrance), kde dôsledkom silného vetra a sneženia na vozovku popadali stromy a obce zostali odrezané od sveta. „Na mieste udalosti je 14 profesionálnych hasičov zo ZB HaZZ v Humennom, z hasičských staníc v Michalovciach a Sobranciach a 13 dobrovoľných hasičov z obcí Koňuš, Koromľa a Horňa. Momentálne hasiči odstraňujú následky kalamitného stavu,“ dodala hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM