Andrea Mesarčíková Rôzne

O víťazovi súťaže 10 NAJ rozhodne verejnosť do 12. septembra

Súťaž študentov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v powerpointových prezentáciách najzaujímavejších miest regiónu a Európskej únie vstupuje do finálového kola.

Ako uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, o víťazovi súťaže 10 NAJ rozhoduje verejnosť prostredníctvom internetového hlasovania, ktoré má uzávierku 12. septembra. Všetkých 11 finálových prác je zverejnených na stránke prešovského VÚC.
Podľa vyjadrenia porotcov zo súťažných príspevkov vyplýva, že ich autorov najviac zaujala história miest, hrady, ale aj Vysoké Tatry. V prezentáciách zaujímavostí Európskej únie vedie rímske koloseum, dominuje aj Eiffelova veža, Stonehenge či Alpy. Semifinále trvalo od 1. júla do 11. augusta, pričom 22 prác do tohto kola vybrala sedemčlenná komisia.
„Hlasujúci, ktorých bolo 6528, poriadne zamiešali poradím. Do finále sa prebojovali aj prezentácie zo 14. až 16. miesta. Napokon je vo finálovom kole zaradených 11 študentských prác, pretože dve získali rovnaký počet hlasov,“ konštatovala členka poroty a vedúca Zastúpenia PSK v Bruseli Natália Tarasovová.
O ceny vo finále súťažia stredoškoláci zo šiestich okresov. Na prvých miestach v ankete sa pohybujú práce študentov z Gymnázia v Lipanoch a vranovského gymnázia. O priazeň verejnosti sa uchádzajú aj žiaci zo Spojenej školy vo Svidníku, z Gymnázia v Medzilaborciach, SOŠ technickej v Starej Ľubovni a z troch prešovských škôl: Gymnázia J. A. Raymana, SOŠ podnikania a Pedagogickej a sociálnej akadémie.
Autori piatich najlepších prezentácií získajú zaujímavé ceny – pobyt v Bruseli i vo Vysokých Tatrách, digitálny fotoaparát, externý disk a USB kľúč. O poradí rozhodne výlučne internetové hlasovanie.
Všetky finálové práce budú odprezentované počas Týždňa európskych miest a regiónov Open Days v Bruseli začiatkom októbra a tiež počas dňa otvorených dverí na Úrade PSK.
Súťaž 10 NAJ vyhlásil PSK v apríli tohto roka s cieľom budovať pocit hrdosti na región, spoznávať Európsku úniu a trénovať počítačové zručnosti. Do súťaže prišlo spolu 62 prezentácií z desiatich okresov.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM