Ľubomír Hudačko Kultúra

Nový týždeň je tu a vy ešte neviete, ako ho strávite? Tipy ako ušité pre Prešovčanov!

Nový týždeň je tu. Aby ste boli pripravení nielen na svoje pracovné či školské povinnosti, máme pre vás šikovný ťahák na chystané akcie. Nájdete v ňom prehľad podujatí, na ktoré sa v Prešove oplatí skočiť.

Ilustračný obrázok k článku Nový týždeň je tu a vy ešte neviete, ako ho strávite? Tipy ako ušité pre Prešovčanov!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Fašiangovanie v Prešove

9. februára od 11.00 na pešej zóne

Veselica plná zvyklostí a zábavy ožíva ľudovými tradíciami, veselosťou rozličnými hrami a karnevalmi. Netradičné vinšovačky, folklór, unikátne kostýmy či pochabosť maškár v tomto roku obohatí tradičná šarišská zabíjačka, spojená s ochutnávkou.

DOD Prešovskej univerzity v Prešove

10. februára od 10.00 na PU

Popri prezentáciách jednotlivých fakúlt a inštitútov čaká návštevníkov aj bohatý program. Čakajú vás vystúpenia študentského divadla, speváckych zborov, sláčikového orchestra, či vysokoškolského folklórneho súboru Torysa.

Ťapákovci

10. februára od 19.00 v Divadle Alexandra Duchnoviča

Humorná, ale aj vážna komédia s dedinskou tematikou a všadeplatnou myšlienkou so skvelými hereckými výkonmi. Dej slávnej dramatizácie prozaickej predlohy významnej slovenskej spisovateľky z odbodbia kritického realizmu, Boženy Slančíkovej-Timravy, nás prenesie do minulosti, na dedinu, do domu početnej rodiny Ťapákovcov, ktorá je preslávená svojou lenivosťou a nevôľou k akejkoľvek aktivite.

Hudba pod hviezdnou oblohou Enya

11. februára od 18:00 v planetáriu

Emotívna hudba jednej z najúspešnejších súčasných skladateliek a umelkýň írskej národnosti, známej ako Enya, pod umelou hviezdnou oblohou planetária. Program vhodný pre stredoškolákov a dospelých. Uvádza Juraj Humeňanský.

Prešovské dni klasickej gitary

11. februára od 18.30 v PKO

VI. ročník medzinárodného gitarového festivalu. Bratislavské gitarové kvarteto a komorný sláčikový orchester Musica Cassovia.

AMC trio

11. februára od 19.00 v Kine Scala

Formácia na koncerte uvedie svoje CD. Ako hostia sa na podujatí predstavia Samo Marinčák, Peter Kočiš, Bohuš Hajduch, Miro Szirmai.

Koncert skupiny The Swines

12. februára od 21:00 vo Wave

Hudobná skupina The Swines za posledný rok zaznamenala nevídaný progres. Trio košických muzikantov sa venuje autorským piesňam jazz/rock/blues gitaristu Filipa Kluknavského. Spolutvorcom “projektu svíň” je bubeník Martin Lechman, ktorý zoskupenie tlačí zozadu. Dvojica muzikantov je doplnená o jedného z top slovenských basgitaristov Braňa Valanského.

Objavovanie Prešova

13. februára od 10:00 pri Mestskom informačnom centre

Objavovanie Prešova patrí už k tradičným a obľúbeným podujatiam, ktoré každý mesiac láka nielen zvedavých Prešovčanov, ale aj návštevníkov mesta a je určené všetkým vekovým kategóriám. Jeho cieľom je oboznámiť širokú verejnosť s historickými aj súčasnými zaujímavosťami mesta i jeho blízkeho okolia. Témou bude dve storočia gréckokatolíckeho biskupstva v Prešove.

Fantázia

13. februára od 19:00 v Divadle Alexandra Duchnoviča

Prutkovovská Fantázia je ľahučkou komédiou s piesňami. Diváci sa budú pri jej sledovaní skvele zabávať. Kozma Prutkov (legenda, ale zároveň aj výmysel a fikcia) – v skutočnosti Alexej Tolstoj a Alexej Žemčužnikov – napísali vaudeville Fantázia s jasným zámerom: parodovaním daného žánru sa vysmiať lacnému vkusu vtedajšej spoločnosti. Krivé zrkadlo tohto diela aj súčasným divákom ukazuje to, čo denne konzumujú.

Ako baba Pačmaga ženícha zháňala

14. februára od 16:00 v Babadle

Divadelné predstavenie pre deti a mládež venované ľudovej slovesnosti, tradíciám a zvykom, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našej histórie. Pre deti od 5 rokov.

Môže vás zaujímať:

Rozlúčka s fašiangami ako sa patrí: Tradičná slávnosť zachytená na FOTO v Kapušanoch pri Prešove

Šanca pre všetkých zaľúbencov v Prešove: Zoberiete do ruky foťák a… na konci môžete zažiť krásnu romantiku

Šarišská zabíjačka, fašiangový program a zábava: V centre Prešova sa chystá obľúbená veselica, pozrite si PROGRAM

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM