Ľubomír Hudačko Správy

Novinka v prešovskej ZŠ: Po novom tu dostanú triedy deti s IQ nad 130!

Deti s nadpriemerným IQ potrebujú podľa odborníkov špciálne formy vyučovania. Uvedomili si to aj na jednej z našich základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v prešovskej ZŠ: Po novom tu dostanú triedy deti s IQ nad 130!
Zdroj: TASR

Základná škola na Kúpeľnej ulici v Prešove ponúka žiakom okrem vzdelávania a športových aktivít aj možnosť zdokonaľovať sa v cudzích jazykoch. Výučba na tejto škole prešla viacerými zmenami. Okrem iného je k dispozícii viac pedagógov aj v rámci cudzích jazykov, ktorých je na tejto škole na výber niekoľko.

Možnosť výberu zo štyroch ďalších jazykov

„V roku 1994 nám bol Ministerstvom školstva Slovenskej republiky priznaný štatút základnej školy s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov už od prvého ročníka,“ hovorí riaditeľka školy Eva Bilišňanská.

Žiaci majú možnosť zvoliť si nie jeden, ale rovno dva cudzie jazyky, a to už v prvom ročníku. Okrem anglického jazyka, ktorý je hlavným jazykom, si môžu vybrať z ďalších štyroch – francúzskeho, ruského, španielskeho a nemeckého. Pedagógovia sa snažia žiakov viesť k tomu, aby sa cudzie jazyky učili radi. Preto sú vyučovacie hodiny vedené hravou formou, najmä na prvom stupni.

Triedy pre žiakov s vysokým IQ

„K dispozícii sú počítačové učebne určené špeciálne pre výučbu cudzích jazykov, kde sa žiaci učia prostredníctvom rôznych programov a zároveň získavajú zručnosť aj v práci s počítačom,“ hovorí Bilišňanská. Vysvetlila, že veľmi obľúbenými jazykmi sú ruština a nemčina. Žiaci tejto školy sa preto zapájajú do jazykových olympiád a dosiahli pomerne veľa úspechov.

„Veľmi významné ocenenie získal Marko Barnik–Krivánek, ktorý sa v školskom roku 2013/2014 umiestnil na 1. mieste v kategórii A2 na medzinárodnej olympiáde v ruskom jazyku, ktorá sa konala v Moskve,“ doplnila riaditeľka. Za reprezentáciu školy a Slovenskej republiky získal ocenenie v podobe Pamätného listu svätého Gorazda.

Novým projektom, ktorý sa snaží vzdelávanie na tejto škole posunúť na vyššiu úroveň, je aj zriadenie tried pre deti s IQ nad 130. Tieto špeciálne triedy sa budú otvárať od nového školského roka a kapacita jednej triedy bude 12 až 15 žiakov.

foto: ilustračné

Čítajte aj o tom, kto zo známych ľudí ZŠ na Kúpeľnej absolvoval!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM