Správy

Nové správy o obchvate v Prešove: Dostavba môže dostať zelenú a v prácach by sa malo pokračovať!

Dostavba miniobchvatu Prešova - štátnej cesty I/68 Prešov odbočka Škultétyho – ZVL, II. fáza môže dostať zelenú a v prácach preložky cesty by sa malo pokračovať. Vyplýva to z výsledkov kontroly, ktoré zverejnil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Ilustračný obrázok k článku Nové správy o obchvate v Prešove: Dostavba môže dostať zelenú a v prácach by sa malo pokračovať!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ten potvrdil správnosť procesu v súvislosti s priamym rokovacím konaním na dodávateľa prác. Ako uviedol hovorca ÚVO Ján Mažgút, kontrolu postupu zadávania nadlimitnej zákazky vykonali na základe podnetu Slovenskej správy ciest.

Dva dôvody

„Predmetom kontroly bolo z predloženej dokumentácie zistiť súlad so zákonom o verejnom obstarávaní, najmä či bola splnená niektorá z podmienok na oprávnené použitie postupu priameho rokovacieho konania. Kontrolovaný sa v predloženej dokumentácii opieral o existenciu dvoch dôvodov na použite priameho rokovacieho konania, a to technických dôvodov, kedy danú zákazku môže zrealizovať len určitý dodávateľ, a druhý dôvod opieral kontrolovaný o existenciu mimoriadnej udalosti nespôsobenej kontrolovaným, ktorú nemohol predvídať, a preto sa nachádzal v časovej tiesni,“ uvádza sa v písomnom stanovisku Úradu pre verejné obstarávanie.

Mažgút uviedol, že pre oprávnené použitie postupu priameho rokovacieho konania postačuje, aby kontrolovaný subjekt splnil aspoň jednu z dvoch uvedených zákonných podmienok. Kontrolou sa zistilo, že išlo o existenciu technických dôvodov, kedy predmet zákazky môže poskytnúť len určitý dodávateľ. „V prípade, ak kontrolovaný preukáže splnenie čo i len jednej podmienky na použitie priameho rokovacieho konania, jeho konanie je potrebné vnímať ako v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ píše sa v stanovisku Úradu pre verejné obstarávanie.

Čo na to primátorka

Na zverejnený výsledok kontroly reagovala aj primátorka Prešova Andrea Turčanová. „Podľa týchto informácií teda nič nebráni tomu, aby po podpise zmluvy nastúpila firma na stavbu,“ povedala. Hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová uviedla, že predmetné stanovisko z Úradu pre verejné obstarávanie zatiaľ nemajú k dispozícii. Vyjadria sa v najbližších dňoch.

Môže vás zaujímať:

Nevidiacim pomôže, v noci však obyvateľom lezie na nervy: Hovoriaci semafor v Prešove je pod paľbou kritiky

Strašiak, ktorý špatí Prešov: Niekdajšie kasárne na Masarykovej chátrajú už celé roky! FOTO

FOTKY, ktoré dostanú aj vás: Zaspomínajte si na časy, keď v centre Prešova bolo kúpalisko

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM