Ľubomír Hudačko Správy

Nové pracovné miesta v Prešove: Do mesta mieri bavorská výrobná firma

V Prešove buduje svoju centrálu spoločnosť Etilog GmbH so sídlom v bavorskom mestečku Stamsried. Prácu by tu vo finálnej fáze malo nájsť až 500 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Nové pracovné miesta v Prešove: Do mesta mieri bavorská výrobná firma
Zdroj: Mesto Prešov

Rodinná firma na výrobu prepravných obalov pre automobilový priemysel je v tomto smere svetovým technickým lídrom. Spolupracuje so všetkými významnými producentmi automobilov, ktorým vytvára na mieru obaly pre bezpečnú prepravu výrobkov.

Prešov má byť lídrom

Prešov sa podľa majiteľov spoločnosti má v dohľadnom čase stať lídrom v oblasti výroby týchto špeciálnych obalov. Doposiaľ totiž vyrába textilné diely svojich obalov v Dunajskej Strede a kovové komponenty zasa dováža z Poľska, kde v kooperujúcej firme má vlastnícky podiel. „Rozhodli sme sa, že kompletnú výrobu, od vývoja, cez výrobu látok, textilných, plastových a kovových dielov až po finalizáciu obalov sústredíme v Prešove a nadviažeme tak na tunajšiu niekdajšiu tradíciu textilnej a strojárskej výroby," skonštatoval Josef Ebnet syn zakladateľa firmy.

Prečítajte si tiež: Prešovčania z mestskej časti č. 2 prehovorili: Čo nás trápi v našej lokalite!

„To, že v Prešove pribudne ďalšia výrobná spoločnosť, len dokumentuje ústretovosť nášho mesta voči podnikateľom a vytváranie priaznivých podmienok pre to, aby mohli dávať prácu našim obyvateľom,“ povedala primátorka Andrea Turčanová počas rozhovoru s majiteľmi spoločnosti. Tí okrem samotnej výroby chcú podporovať a sponzorovať aj vzdelávacie inštitúcie, pripravujúce mládež na pôsobenie v potrebných výrobných oblastiach.

Prečítajte si tiež: Pohyb v centre Prešova môžete sledovať online: Oko kamery sleduje Hlavnú ulicu

Trénujú prvých zamestnancov

„Len tak môže vznikať aj kvalitná pracovná sila,“ dodáva Josef Ebnet. Vzdelanie je podľa jeho slov dôležité aj z dôvodu ovládania moderných technológií, ktorými firma disponuje. „Dobrá technológia znamená vyššiu pridanú hodnotu a aj to, že si môžeme dovoliť platiť našim zamestnancom viac, ako je priemer.“ Momentálne už trénujú prvých zamestnancov v dočasnom sídle spoločnosti na Strojníckej ulici. „Paralelne pripravujeme aj výstavbu haly a zisťujeme možnosti štátnej podpory tvorby pracovných miest,“ zdôrazňuje Josef Ebnet. Komplexná výroba firmy v našom regióne by sa podľa neho mala rozbehnúť v priebehu budúceho roku. A prácu by tu vo finálnej fáze malo nájsť až 500 ľudí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM