Erik Bojničan Kultúra

Nová premiéra v Prešove: Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie komédiu Faraóni

Ako to bude vyzerať, keď si svoje úlohy vymenia ženy s mužmi? Práve túto tému humorne a trefne rieši komédia Faraóni, ktorej premiéra sa chystá v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Nová premiéra v Prešove: Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie komédiu Faraóni
Zdroj: TASR

Komédiu o tom, ako to bude vyzerať, keď si svoje úlohy vymenia ženy s mužmi, uvedie pod názvom Faraóni v premiére v piatok 14. októbra Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Režisérka Zuzana Galková ju so súborom naštudovala v ukrajinskom jazyku, paradoxne, aj keď sama nehovorí týmto jazykom. Je to jej prvá spolupráca s prešovským národnostným divadlom, ktoré hrá bežne v rusínčine a raz ročne naštuduje inscenáciu aj po ukrajinsky.

Humorné a trefné

„Čo sa týka mojich pocitov zo skúšobného procesu, je to súbor plný vynikajúcich hercov a profesionálov, ktorí sú ochotní hľadať, skúšať, pracovať. Takže tá spolupráca je v tomto ohľade veľmi príjemná. Pre mňa náročnejšia o to, že ja po ukrajinsky ani po rusínsky nehovorím. Takže celý tento skúšobný proces je pre mňa taký prekladový seminár,“ uviedla režisérka.

Príbeh napísal ukrajinský spisovateľ Oleksij Kolomijec. Podľa Galkovej sa dá zaškatuľkovať ako klasická komédia, ktorá prináša humornú a trefnú modelovú situáciu na tému obrátenia spoločenských úloh. Odpovedá na otázku, čo sa stane, keď klasické stereotypy o deľbe práce na mužskú a ženskú zrazu prestanú platiť.

„Hra s názvom Faraóni je klasický modelový príbeh toho, čo sa stane, keď si muži a ženy vymenia spoločenské úlohy a keď muži musia zastať všetky domáce práce. Je to vlastne taká nočná mora hlavného predstaviteľa, že sa jedného dňa zobudí a zrazu zistí, že namiesto toho, aby ako podnikateľ a vedúci družstva vládol tomu celému, tak musí dojiť kravy, prať, žehliť a starať sa o celú domácnosť,“ priblížila dej Galková.

Po viac ako 40 rokoch

Hlavnú postavu Tarana hrá Jevgenij Libezňuk, ktorého alternuje Jozef Pantlikáš. V ďalších úlohách sa predstavia Jaroslava Sisáková, Vasiľ Rusiňák, Svetlana Škovránová, Michal Iľkanin, Zuzana Kovalčíková, Michal Kucer, Jozef Tkáč (alternuje Ľubomír Mindoš) a Ladislav Ladomirjak.

Inscenácia sa na dosky DAD dostáva po viac ako 40 rokoch. Režisérka je presvedčená, že táto téma bude aktuálna aj o 200 rokov, lebo pre divákov všetkých generácií je zaujímavé, čo sa stane, keď muži začnú robiť domáce práce. Spoločnosť stále rieši tému, aby si prácu mužov viac vážili ženy a hlavne, aby muži chápali, že byť ženou je práca na plný úväzok. Premiéra bude na veľkej scéne DAD so začiatkom o 19.00 h.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM