Ľubomír Hudačko Správy

Niektorí zamestnanci prešovského mestského úradu majú nárok na nadštandardné odstupné!

Niektorí zamestnanci Mestského úradu v Prešove podpísali v decembri minulého roka dohody o zmene pracovných podmienok, ktoré im zaručujú odstupné vo výške päťnásobku priemerného platu v prípade ukončenia pracovného pomeru s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Niektorí zamestnanci prešovského mestského úradu majú nárok na nadštandardné odstupné!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej tieto dohody podpísal bývalý primátor Pavel Hagyari siedmim vedúcim pracovníkom.

Ako povedala, došlo k neprimeranému zvýhodneniu týchto zamestnancov na úkor ostatných. Navyše, odstupné vo výške päťnásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca v prípade riaditeľa sekcie predstavuje sumu približne 10 000 a viac eur, čo vážne zasiahne rozpočet mesta na úkor potrieb jeho obyvateľov. Podľa Turčanovej už dvaja zo siedmich zamestnancov pristúpili na dohodu s mestom.

Pavel Hagyari sa bráni, že v žiadnom prípade nejde o takzvané zlaté padáky, pretože týmto zamestnancom podpísal navýšenie iba o dva mesačné platy nad rámec kolektívnej zmluvy. Tento krok podľa svojich slov urobil aj preto, že v prípade politických čistiek si títo ľudia po niekoľkých rokoch ťažkej práce na úrade zaslúžia dôstojný a korektný odchod s prihliadnutím na ich prácu. Podotkol však, že títo úradníci chcú na svojich miestach ostať, preto nevidí dôvod riešiť problém odstupného, ak momentálne nie je jasné, či neuspejú vo výberových konaniach.

„Skôr sa mi zdá, že ide o neopodstatnené prepúšťanie iba z toho dôvodu, aby sa vytvoril priestor pre ľudí z politických štruktúr pani primátorky,“ uviedol Hagyari.

Andrea Turčanová však dnes vyhlásila, že v najbližšom čase mesto uskutoční všetky potrebné úkony smerujúce k tomu, aby tieto zvýhodňujúce dodatky k pracovným zmluvám súd vyhlásil z dôvodu ich nezákonnosti za neplatné. Medzi zamestnancami, ktorí majú momentálne uzatvorené tieto dohody, je väčšina riaditeľov sekcií a dvaja vedúci oddelení mestského úradu.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM