Ľubomír Hudačko Iné športy

Nezabudnuteľný zážitok prešovských mažoretiek: Vystúpenie na najväčšom karnevale v Európe!

Prešov zviditeľňujú vo svete aj úspešné mažoretky Labi! Členka klubu Miroslava Baranová prezradila tajomstvá úspechu i zákulisie netradičných osláv po festivale vo Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnuteľný zážitok prešovských mažoretiek: Vystúpenie na najväčšom karnevale v Európe!
Zdroj: Dnes24.sk

Mažoretkový klub Labi vznikol v roku 1998 a v súčasnosti teda oslavuje už 15. narodeniny. Vedúcou skupiny je Eva Labudová, ktorá je zároveň trénerkou a choreografkou.

Získali 10 zlatých medailí!

Tím sa zúčastňuje rôznych súťaží nielen na Slovensku. Za všetky sa dá spomenúť európska Grand Prix, či majstrovstvá Slovenska. Výborné výsledky zaznamenali na súťaži v Bratislave, kde za výkony získali takmer všetko, čo sa dalo. Hneď 10 zlatých kovov musí sňať klobúk aj najväčšiemu kritikovi.

Darovali si k tomu aj predčasný narodeninový darček, keď sa zúčastnili v marci karnevalu vo francúzskom Nice. Zážitky a úspechy stáli za to: „Bol to druhý najväčší karneval na svete a najväčší v Európe. Okrem toho sme vystupovali aj v Turecku, Chorvátsku či na Malte. Zisk medailí podpisuje poctivý tréning. Momentálne sa pripravujeme na súťaž s názvom Sabinovská palička, ktorá bude v novembri. Na ďalšie majstrovstvá Slovenska sa tešíme už teraz, na rad prídu však až na budúci rok v júni,“ povedala členka Labiek Miroslava Baranová.

Disciplíny majú v klube rozdelené na deti, kadetky, juniorky a seniorky. Mažoretky chodia povzbudzovať aj na športové podujatia: „Zúčastnili sme sa vystúpenia slovenských hádzanárov v zápase Slovensko – Maďarsko, podporili sme aj exhibičný zápas novinárov vo futbalovom dueli s realizačným tímom Tatrana Prešov. Hneď na druhý deň sme cestovali do spomínaného Francúzska, ale zvládli sme obe podujatia,“ povedala.

Ohadzovanie kvetmi

Vo Francúzsku, v meste Bagneres de Luchon sa konal aj festival kvetín a Labi na pozvanie prezentovali štyri vystúpenia. Zo Slovenska dokonca vystúpili ako jediné naše krajanky! Zúčastnili sa aj nočného sprievodu, čo bolo podľa Baranovej trochu špecifickejšie a náročnejšie. Najväčší sprievod bol záverečný, ktorého sa zúčastnilo množstvo ľudí:

„Bolo to vyvrcholenie osláv festivalu. Predstavovali na ňom alegorické vozy, ktoré boli kompletne vyrobené z kvetín. Na konci sa tie vozne rozobrali a každý sa kvetmi začal ohadzovať. Zrejme to bol tradičný zvyk, na výrobu sa použilo asi 500 000 kvetov. Osláv sa zúčastnil aj primátor mesta, predviedli sme aj jemu niekoľko choreografií a osobne sa nám poďakoval,“ dodala.

Klub sa medzitým zastavil aj v Taliansku, mnoho ľudí dievčatá spoznávalo a pýtali sa, či sú mažoretky zo Slovenska. Odniesli si množstvo skvelých zážitkov: „Zaujímavé bolo bývať aj v hoteli, ktorý sídlil vo viac ako 1 000 m n.m.,“ líčila na záver Miroslava Baranová.

Mažoretky Labi
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM