Veronika Kalinová Rôzne

Nezabudnite si pomeniť čas na hodinkách: Už cez víkend si pospíme o hodinu dlhšie!

V noci zo soboty na nedeľu sa ručičky hodiniek vrátia o hodinu dozadu, takže si cez víkend pospíme o čosi dlhšie. Čaká nás prechod z letného na stredoeurópsky čas.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite si pomeniť čas na hodinkách: Už cez víkend si pospíme o hodinu dlhšie!
Zdroj: Webnoviny.sk

V noci zo soboty 26. októbra na nedeľu 27. októbra si ručičky hodiniek v noci o 03:00 vrátime na 02:00. Začiatok a koniec stredoeurópskeho času určuje vládne nariadenie, ktoré stanovilo zmeny času až do roku 2016. Na letný čas najbližšie opäť prejdeme 30. marca 2014.

Ako zvládnuť hodinový posun?

„V sobotu 26. októbra pri prechode na zimný čas nás čaká príjemnejšia zmena, ako keď sa v marci opäť vracia letný čas a spíme o hodinu menej,“ hovorí detská psychologička Eva Smiková a dopĺňa: „Väčšina ľudí si takúto zmenu ani nevšimne, sú však aj senzitívnejší ľudia, ktorí už zmeny počasia alebo striedanie dňa a noci viac vnímajú.“

Im podľa nej nezostáva nič iné, len si postupne na takéto zmeny zvyknúť. Pomôcť im môže postupné posúvanie hodiny, keď sa uložia na spánok, najskôr o štvrťhodinu, potom o polhodinu. V prípade detí možno posunúť robenie úloh do skorších hodín, keďže sa skôr stmieva. „Aj senzitívnejší človek by sa mal s takýmito zmenami vyrovnať v priebehu jedného či dvoch týždňov," uviedla Smiková.

Na území Slovenska letný čas po prvý raz zaviedli od roku 1916 do roku 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949. Po tridsaťročnej prestávke ho v roku 1979 zaviedli opäť. V roku 1999 sa prvýkrát letný čas končil v októbri, dovtedy sa stredoeurópsky čas začínal koncom septembra.

Niektoré štáty letný čas nemajú

Posúvať hodiny nemá význam v krajinách na rovníku, kde sú deň a noc približne rovnako dlhé – 12 hodín. So zmenami času skoncovali aj v Rusku, kde sa čas menil naposledy na jar 2011.

Hlavným cieľom zavedenia letného času bolo šetrenie energie a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla. Ľudia, ktorí v lete vstávajú pred siedmou hodinou ráno, však napríklad minú viac energie, lebo musia svietiť. Napriek tomu odborníci tvrdia, že je to málo v pomere k tomu, čo sa ušetrí večer.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM