Ľubomír Hudačko Kultúra

Nevšedné výrobky Prešovčanky Martiny Kúkoľovej: Jej šperky z čipky tromfli v originalite každého!

Súťažná prehliadka Textilná tvorba sa koná ako bienále už piaty krát. Prvé tri ročníky boli v Novej Bani, naposledy, v roku 2011 sa prehliadka konala už v Galérii J. Kollára v B. Štiavnici. Cenu poroty za originalitu získali šperky z paličkovanej čipky od Martiny Kúkoľovej z Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné výrobky Prešovčanky Martiny Kúkoľovej: Jej šperky z čipky tromfli v originalite každého!
Zdroj: Webnoviny.sk

Kabelky a šperky v paličkovanej čipke od Soni Bezuchovej z Banskej Bystrice získali hlavnú cenu na celoslovenskej súťažnej prehliadke neprofesionálnej textilnej tvorby, ktorej výsledky sprístupnili v týchto dňoch v Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.

Cenu poroty za originalitu získali tiež šperky z paličkovanej čipky od Martiny Kúkoľovej z Prešova. Cenu riaditeľky Pohronského osvetového strediska (POS) v Žiari nad Hronom si odniesla Eva Kršňáková z Banskej Bystrice. Porote sa páčili jej úžitkové predmety, vyrobené plstením. Okrem toho udelili v piatich kategóriách osem prvých cien, päť druhých a tri tretie ceny.

„Okrem amatérskych tvorcov sa tento rok do súťaže zapojili aj žiaci štyroch odborných škôl umeleckého priemyslu,“ uviedla Soboslayová. K 44 individuálnym výrobcom tak pribudlo ďalších 28 tvorcov z radov študentov. „Porota nakoniec doporučila vystaviť celkom 221 výrobkov,“ dodala autorky výstavy.

Projekt zastrešuje POS Žiar nad Hronom, Banskobystrický samosprávny kraj a finančne ho podporilo Ministerstvo kultúry SR. Vernisáž sa uskutoční v piatok, 20. septembra o 14:00 hod. Počas nej návštevníci uvidia aj ukážky tradičných textilných techník. Výstava potrvá do 28. októbra 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM