Milan Jusko Kultúra

Nevšedná motivácia k čítaniu: Janko Hraško mal frajerku

Tak sa to predsa podarilo! Tesne pred veľkonočnými sviatkami v Prešove uviedli do života knihu moderných rozprávok s názvom "Z kapsy žiaka", ktorá vznikla ako spoločné dielo učiteľky prešovskej základnej školy na Májovom námestí a jej 20 ži

Rozprávky a básničky zhromažďovali deti približne tri roky a knihu vydali v čase, keď žiaci budú končiť štvrtý ročník. Spolu s ňou vzniklo aj CD Prešovníček s rozprávkami, ktoré načítal manželský herecký pár Kveta a Jozef Stražanovci.

Učiteľka malých štvrtákov Zdenka Homoľová tvrdí, že za všetkým je myšlienka, ako deti viac motivovať k čítaniu. Čítali rozprávky, neskôr ich začali prepisovať a dávali im rôzne moderné formy.

„Vymysleli si napríklad Janka Hraška, ktorý mal červené vlasy a dokonca mal frajerku. Všetko to trvalo tri roky a keďže do ďalšieho ročníka už s deťmi nepôjdem, vydali sme túto knižku, aby sme mali pekný záver školského roka,“ konštatovala Homolová. Tvrdí, že spoločné úsilie pri príprave knihy, do ktorého zapojili celú triedu, rodičov detí, ale aj ďalších známych, nakoniec vyvrcholilo vydaním knihy a pomôže chorým deťom.

„Kniha pozostáva z troch tematicky ladených častí. Prvá časť sú zvieratká, ktorú deti ilustrovali obrázkami. Druhá je vlastne pôvodná kniha Z Kapsy žiaka a tretia je Kronika. Každý žiak tam má o sebe napísanú básničku, o svojich rodičoch a starých rodičoch,“ vysvetlila učiteľka a dodala, že k tomu patrí aj cédečko s rozprávkami.

Prácu na príprave CD-nosiča s rozprávkami označil herec Jožo Stražan najskôr ako nevšednú, rozprávky sa vraj zdali akési čudné a ich chuť vraj pocítil, až keď sa dozvedel, kto ich napísal. Pochválil hlavne prácu učiteľky, ktorá deti motivovala k takejto práci.

**„My sme to začali čítať, nepoznali sme autorov, ani nám nepovedali, že to napísali deti a ani že ich bude 28. Deti majú inú fantáziu ako dospelý človek, aj naivnú, aj prekvapujúcu. Použili všetko možné aj mobil, aj počítač, aj princeznú, aj kráľa,“ **povedal Stražan po tom, ako zaprial všetko dobré do života novému CD, s ktorého sa veľmi teší.

Knihu vydalo Občianske združenie Deťom pre život (OZ) a Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove. Dobrovoľný výťažok z predaja poputuje spomínanému združeniu, ktoré sa venuje onkologicky chorým deťom.

//„Zdenka je úžasná učiteľka, ktorá s nami dlhodobo spolupracuje. Som rada, že sa jej podarilo vytvoriť toto krásne dielko,“ //uzavrela zástupkyňa OZ Monika Brillová.

presov24/tasr VIDEO: Milan Jusko

Nevšedná motivácia k čítaniu: Janko Hraško mal frajerku
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM