Ľubomír Hudačko Správy

Nevidiacim pomôže, v noci však obyvateľom lezie na nervy: Hovoriaci semafor v Prešove je pod paľbou kritiky

Stal sa terčom kritiky. Obyvatelia Levočskej a Janouškovej ulice v Prešove sa sťažujú na hovoriaci semafor. Ten síce pomôže nevidiacim, no najmä v noci miestnym lezie na nervy.

Ilustračný obrázok k článku Nevidiacim pomôže, v noci však obyvateľom lezie na nervy: Hovoriaci semafor v Prešove je pod paľbou kritiky
Zdroj: Dnes24.sk

Boli by radšej, ak by svojim hlasom v noci neinformoval. Semafor na Levočskej ulici obyvatelia v tejto lokalite príliš nemusia.

Dookola opakujúce sa frázy

Hoci nevidiacim významným spôsobom pomôže, v noci jeho činnosť miestnym obyvateľom prekáža. Tento spôsob prevádzky príliš nechápu a nesúhlasia s tým, aby bol činný aj vo večerných hodinách. Je kvôli nemu ťažké zaspať. „Privítal by som, ak by sa tento semafor v noci vypol, pretože nielenže máme doma malé dieťa, ktoré nám príliš nedá spávať, ale ešte nás budí s manželkou aj hovoriaca pomôcka pre nevidiacich,“ skonštatoval Jozef (41) z Prešova, ktorý situáciu vníma citlivo. Semafor má totiž priamo pod oknami.

O to horšie pre Prešovčanov ulíc Levočskej a Janouškovej je to, že so stúpajúcimi teplotami nechávajú okná otvorené dokorán a zvuk sa do bytu dostane veľmi ľahko. Dookola opakujúce frázy, ktorá ulica je práve priechodná a ktorá nie, nenachádzajú u ľudí slová chvály. O nápravu žiadali kompetentných neraz, no riešenie neprišlo. „Zvukový semafor je rovnakou hlasitosťou pustený či je deň, alebo noc aj počas sviatkov. Ľudí to ruší hlavne v nočných hodinách,“ povedal prešovský poslanec a predseda výboru mestskej časti číslo 3 Rastislav Mochnacký. Sťažnosti pribúdajú na každom zasadnutí výboru mestskej časti.

K dohode nedošlo

„Človek sa pri tom hlase nevie dobre vyspať a trvá to už dlho. Už by sa s tým malo niečo robiť, pretože letné obdobie by sme chceli v noci prežiť inak, ako počúvaním pokynov, kedy je priechod voľný a kedy nie. Ruší to všetky vekové kategórie, štuple do uší dostatočne nepomáhajú,“ pridal nepríjemné skúsenosti obyvateľ tejto lokality Lukáš (33). Obyvatelia preto adresovali požiadavku na radnicu, kde sekcia stavebného úradu a urbanistiky, oddelenie dopravy, energetiky a životného prostredia ako cestný správny orgán riešila problematiku na pracovných rokovaniach s kompetentnými stranami.

"Keďže na rokovaniach nedošlo k dohode, Krajský dopravný inšpektorát v Prešove neodsúhlasil zmenu režimu svetelného signalizačného zariadenia, požiadavku na úpravu svetelného signalizačného zariadenia na Janouškovej ulici predložíme správcovi miestnych komunikácií so žiadosťou o návrh riešenia a následne o tom budeme informovať výbor mestskej časti,“ uvádza svoje stanovisko prešovská radnica.

„V čase nočného pokoja tieto svetelné signalizačné zariadenie využíva len veľmi málo ľudí, preto by sa jeho režim mohol upraviť. Myslíme si, že je to oprávnená požiadavka,“ povedal na záver poslanec Mochnacký.

Môže vás zaujímať:

Už druhá vlna rekonštrukčných prác po zime: Na D1 medzi Prešovom a Košicami sú poškodenia vozovky

Nebezpečný zosuv na ulici Pod Wilec hôrkou? Mesto už získalo financie na sanáciu

V okrese sa môžeme tešiť na pozoruhodnú novinku: Mapa prameňov nášho regiónu!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM