Ľubomír Hudačko Kultúra

Netradičný videoklip kapely No Brake: Ožívajú v ňom postavičky!

Prešovsko-ľubovnianska kapela No Brake zverejnila nový videoklip k skladbe Point of View z debutového albumu Hands Indie Air. Zaujímavosťou je, že namiesto kapely v klipe účinkujú postavičky, ktoré sa hýbu za využitia stop motion animácie. Ohybné plastové bábiky boli vytvorené pomocou fimo hmoty.

Ilustračný obrázok k článku Netradičný videoklip kapely No Brake: Ožívajú v ňom postavičky!
Zdroj: Dnes24.sk

Klip natočila fanúšička Zuzana Čarnogurská z Ostravy a aj preto bol dátum vydania stanovený na 14. december, keď oslavuje narodeniny. Natáčalo sa Bruntáli v Českej republike pri Venušinej sopke a vodnej nádrži Slezská Harta, ktoré umocňujú rozprávkovú atmosféru videoklipu.

„Po dôkladnom vypočutí piesne som sa rozhodla, že dám klipu rozprávkový nádych. Point of view v preklade znamená uhol pohľadu. Aj príbeh vo videoklipe odráža dva rôzne uhly pohľadu z dvoch odlišných svetov. Kontrast medzi týmito svetmi zvýrazňujú dve rôzne filmové pasáže – reálna a animovaná,“ hovorí autorka klipu Zuzana Čarnogurská.

Vzájomná pomoc začínajúcich umelcov

Na výrobe animovanej časti sa pracovalo približne polroka, pričom na stop motion pasáže bolo nafotených približne 1 200 fotiek. „Dá sa povedať, že to bola asi najzložitejšia časť výroby. Na videoklipe som pracovala spolu s mojím priateľom Rastislavom Dajčom, s ktorým sme založili zatiaľ neziskové štúdio s názvom Blackmount and Dairo Studio,“ približuje proces výroby Zuzana.

Práve Rasťo Dajč zostavil zmenšený model ľubovnianskeho pubu Bururu, v ktorom kapela v klipe hrá. Je to totiž klub, kde kapela No Brake začínala hrávať. „V lete sme boli priamo v klube a urobili sme si v ňom zopár fotiek,“ povedal Dajč. „Pieseň kapely No Brake sme si vybrali preto, lebo člen kapely – Maťo Beňačka – je náš dobrý kamarát a chceli sme pomôcť celej skupine. Myslíme si totiž, že majú veľký talent a berieme to ako takú vzájomnú pomoc začínajúcich umelcov,“ dodáva Zuzana.

Point of View je najstaršia skladba kapely

Zaujímavosťou je, že v priebehu natáčania prebiehala komunikácia s členmi kapely prostredníctvom internetu. Členovia kapely teda vystupujú ako sú upravené ohybné plastové bábiky, ktoré sú upravené pomocou fimo hmoty aby sa čo najviac podobali. Point of view je poslednou skladbou na albume Hands Indie Air, ktorý kapela vydala v marci 2013.

Charakteristická je pomalším tempom a využitím akustickej gitary. „Je to naša najstaršia skladba z čias, keď sme ešte ani nevedeli, čo chceme hrať. U fanúšikov je však veľmi populárna. Najradšej ju mal náš zosnulý kamarát „Perník“, a práve jemu je venovaná,“ hovorí líder kapely Juraj Beňačka. Basgitarista Martin Beňačka dodáva: ***„Text piesne je neurčitý. Pôsobí aj smutne aj veselo – podľa toho, aký máte uhol pohľadu (Point Of View).“ ***

V marci 2013 vyšiel debutový album Hands Indie Air. Prvý singel New Hope hrali viaceré slovenské rádiá. Kapela s touto skladbou obsadila v súťaži Demovnica_FM prvé miesto. Tiež vyhrala niekoľkokrát v československej hitparáde Osmička. K skladbe New Hope bol v lete 2013 natočený aj klip, ktorý sa objavil aj v rôznych klipových hitparádach. Kapela sa dostala aj do finále súťaže Objav východu a obsadila v nej tretie miesto.

Kapela No brake
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM