Rôzne

Netradičné umenie v prešovskej ortodoxnej synagóge: Vystavené sú Obrazy z papiera

V Prešove obdivujeme u nás málo známu techniku vystrihovania obrazov z papiera. Sledujte umenie Ester Shilo so slovenskými koreňmi vo fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku Netradičné umenie v prešovskej ortodoxnej synagóge: Vystavené sú Obrazy z papiera
Zdroj: TASR

Starej technike vystrihovania obrazov z papiera sa venuje vo svojej tvorbe Esther Shilo, rodáčka z izraelského Tel Avivu, ktorá má slovenské korene. Netradičné umenie si môžu pozrieť aj návštevníci prešovskej ortodoxnej synagógy, kde autorka vystavuje 53 svojich diel pod názvom Obrazy z papiera.

Špeciálny papier

Dnes u nás málo známu techniku Esther Shilo verejne prezentovala na workshope pred prešovskou synagógou, kde si prišlo vyskúšať výrobu vlastnej vystrihovačky niekoľko desiatok Prešovčanov. „Moje obrazy sú judaiká. Všetko sú to veci zaoberajúce sa židovskou tematikou. Ako Židovka chcem prezentovať židovskú kultúru, a preto mimo Izraela vystavujem len veci týkajúce sa judaizmu,“ uviedla Esther Shilo. Jej diela sú strihané symetricky i asymetricky. Vzorky kreslí na biely papier a po kreslení spája výstrižky na čierny alebo farebný papier. Ide pritom o špeciálny papier, ktorého farby nezničí svetlo a slnečné lúče.

Prežili holokaust

Ako vhodný sa ukázal aj novinový papier, uviedla umelkyňa. „Je to starobylá židovská technika strihania tohto papiera. Nevymysleli ju Židia, ale prevzali ju od Palestínčanov. Datuje sa už od 14. storočia. Prvé zmienky o tejto technike sú z roku 1345. Tvorbou umeleckých výtvorov technikou strihania sa zaoberali hlavne muži. Strihané spracovanie desatora umiestňovali na stenách domov a v synagógach a predstavuje to dekoratívne spracovanie tejto témy,“ uviedol kurátor výstavy Peter Chudý. Výstava Obrazy z papiera bude v prešovskej synagóge prístupná do 3. septembra.

Prečítajte si tiež: V OBRAZOCH: Na prešovskom amfiteátri vznikol nový mestský park

Odtiaľ pôjde do Lučenca. Esther Shilo je dcérou slovenských rodičov, ktorí prežili holokaust a v roku 1948 emigrovali do Izraela. Už od mala sa u nej prejavovali umelecké sklony, ale profesionálne sa venovala tlmočeniu z angličtiny do hebrejčiny. V súkromí sa venovala maľbe, kresbe, sochárstvu i keramike. Rada má aj háčkovanie a pletenie. Osudom sa jej však napokon stalo umelecké strihanie papiera, ku ktorému sa dostala až po päťdesiatke.

Židovská symbolika a tradície

Čaru starého židovského umenia prepadla po absolvovaní kurzu v roku 2003 a začala navrhovať vlastné originálne papierové vystrihovačky, z ktorých väčšina je inšpirovaná zo života a zo Starého zákona. Jej tvorba sa pritom sústredí na židovskú symboliku a tradície. Od roku 2005, kedy mala svoju prvú výstavu v medzinárodnom kultúrnom centre Kastra v Haife, bola tvorba Esther Shilo prezentovaná na viacerých individuálnych i kolektívnych výstavách v Izraeli, Spojených štátoch amerických, Číne, Nemecku, Českej republike i na Slovensku.

Prečítajte si tiež: V Prešove môžeme obdivovať svetové stavby: Kolínsky dóm i Eiffelovka na Sekčove!

Po Bratislave, rodnom meste jej otca – Cíferi, Liptovskom Mikuláši a Martine sa výstavou Obrazy z papiera prezentuje aj v Prešove. V Izraeli pracuje Esther Shilo v kultúrnom dome v Kirjat Ata neďaleko Haify ako riaditeľka univerzity tretieho veku. Pre miestnych seniorov pripravuje celoročný program pozostávajúci z prednášok, cvičení, osláv, výletov i pobytov v zahraničí. Nechýbajú ani prednášky o strihaní papiera a histórii tejto umeleckej techniky.

Ortodoxná synagóga v Prešove: Ponúka netradičné umenie z papiera
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM