Správy

Nespokojní Prešovčania nepochodili: Stavebný projekt sa im nepodarilo zastaviť

Nespokojní obyvatelia neboli so svojim odvolaním úspešní. Stavebný projekt na Ulici T. Ševčenka v Prešove sa im nepodarilo zastaviť.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojní Prešovčania nepochodili: Stavebný projekt sa im nepodarilo zastaviť
Zdroj: Dnes24.sk

Nespokojní občania Ulice Tarasa Ševčenka v Prešove, ktorí boli proti prístavbe a nadstavbe bytového domu s popisnými číslami 22 a 24, neboli so svojim odvolaním úspešní. Okresný úrad v Prešove, odbor výstavby a bytovej politiky, oddelenie štátnej stavebnej správy, ako odvolací orgán, vydal rozhodnutie, v ktorom zamietol ich dôvody na nepovolenie stavby. Námietky podali občania zo susednej bytovky. Stanovisko odvolacieho orgánu je zverejnené na verejnej tabuli mesta a je prístupné aj v elektronickej podobe na webstránke mesta.

Čo namietali

Podľa vyjadrenia odvolacieho orgánu, navrhovaná stavba je v súlade s územným plánom mesta. Toto rozhodnutie je konečné a nie je možné proti nemu podať odvolanie. Ide o stavbu, ktorá podľa projektovej dokumentácie zahŕňa v prístavbe a nadstavbe 40 nových bytov. V dvorovej časti má pribudnúť na povrchu 12 parkovacích miest a v podzemných garážach ďalších 40 nových parkovacích miest. Výstavbe padne za obeť aj niekoľko stromov, ktoré stavebník musí nahradiť novou stromovou alejou a urobiť ďalšie sadové úpravy. Nad podzemnými garážami staviteľ plánuje tiež zeleň.

Proti projektu vznikla tiež petícia, ktorú mesto vyhodnotilo, že ju nemožno vybaviť. Obyvatelia okolitých bytoviek namietali, že stavbou dôjde k prehusteniu pôvodnej zástavby, vedľajšia bytovka príde o preslnenie bytov, zhorší sa komfort bývania a v niektorých bytoch prídu o pekné výhľady. Všetky ich výhrady vyvrátili odborné posudky, ktoré predložil na rokovania navrhovateľ projektu.

Apelovali na zelenú

Obyvatelia bytovky, v ktorej stavebník plánuje nadstavbu a prístavbu, s projektom súhlasia. Potvrdzuje to zápisnica a uznesenie zo zhromaždenia vlastníkov týchto bytov s ich súhlasom. Navyše ich zástupkyňa verejne vystúpila na mestskom zastupiteľstve s tým, že staviteľ im bytovku na vlastné náklady zateplí a vymení okná a dvere v spoločných priestoroch.

Vlastníci bytov apelovali na poslancov, aby stavbe dali zelenú, lebo v bytovke žijú hlavne dôchodcovia, ktorí si nemôžu dovoliť jej rekonštrukciu zo svojich penzií. Starý blok tak nadobudne novú kvalitu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM