Samospráva

Neptúnova fontána v Prešove? Už v nej opäť pulzuje voda

Vo fontáne Neptún už pulzuje voda. Je prvou z 10-tich mestských fontán, ktorá po zime prešla pravidelnou údržbou a svojimi vodnými tryskami dotvára jarnú atmosféru v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Neptúnova fontána v Prešove? Už v nej opäť pulzuje voda
Zdroj: Dnes24.sk

V najstaršej prešovskej fontáne Neptún už pulzuje voda. Mestský park skrášľuje viac ako 190 rokov. Postupne sa obnoví prevádzka aj v ďalších fontánach, ktoré budú do konca októbra zvlhčovať ovzdušie v meste. Informoval o tom referent tlačového odboru mesta Milan Grejták.

Zhruba 2000 kubíkov

„Ich čerpadlá ročne spotrebujú zhuba 75 000 kilowattov elektrickej energie a do kolobehu uvedú približne 2000 kubíkov vody. V centre Prešova sú ešte štyri pitné fontány. Tri na Hlavnej ulici, štvrtá na Námestí mieru a je súčasťou Veľkej fontány. Najčastejšie ľudia využívajú pitnú fontánu pred radnicou. Jej ročná spotreba vody je približne 20 metrov kubických,“ uviedol Grejták. Podľa svojho tvaru dostala pomenovanie Mušľa. Ďalšie dve majú názov Hríb a Lekno.

Fontány okrem estetickej funkcie majú aj praktický význam v podobe ionizovania ovzdušia. Najmladšou prešovskou fontánou je Angelinum na sídlisku Sekčov. Má 20 rokov. Jej tvar pripomína pramene vyvierajúce zo zeme.

Jedna z najfotografo­vanejších

Autorom Neptúnovej fontány je košický kamenár a sochár Vincent Staviarsky. Súsošie Neptúna s trojzubcom v ruke obklopujú vodné živočíchy žaba, korytnačka, had a krokodíl. Je jednou z najfotografo­vanejších pamiatok v meste. Tradične sa tu fotografujú maturanti, novomanželia aj rodiny s deťmi. Odnášajú si ju v mobile aj mnohí turisti.

Fontánu postavili na mieste pôvodnej vodnej nádrže, ktorá slúžila Prešovčanom ako rezervoár úžitkovej vody. V súčasnosti je už jedinou zachovanou cisternou z desiatich, ktoré slúžili tomuto účelu ešte pred výstavbou vodovodu v meste. Dal ju postaviť židovský obchodník Marek Holländer na znak zmierenia s mestskou radou, ktorá spočiatku s nevôľou niesla jeho prítomnosť v meste. Bol prvým Židom, ktorý sa nasťahoval do centra mesta.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM