Ľubomír Hudačko Rôzne

Nepríjemnosť, ktorá sa môže stať v MHD aj vám: Riaditeľ Janus radí, ako postupovať

Rady, ktoré sa možno raz zídu aj vám. Opýtali sme sa riaditeľa Dopravného podniku, ako postupovať v nepríjemnej situácii, ktorá sa v MHD môže prihodiť.

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemnosť, ktorá sa môže stať v MHD aj vám: Riaditeľ Janus radí, ako postupovať
Zdroj: TASR

Môže sa to stať v prešovskej MHD aj vám. Cestujete a až po vystúpení zistíte, že ste si vo vozidle mestskej hromadnej dopravy čosi zabudli. Skutočne nepríjemná situácia. Ako je v takom prípade najlepšie postupovať? To sme sa už opýtali priamo riaditeľa prešovského Dopravného podniku Petra Janusa.

Keď niečo stratíte

„O nálezoch, ako aj o ich odovzdaní sa vedie evidencia. Veci zabudnuté a nájdené vo vozidlách MHD sa zhromažďujú na dopravnom dispečingu. Cestujúci sa môžu kedykoľvek nonstop telefonicky alebo osobne informovať o stratených veciach a v prípade nájdenia si ich v dopravnom podniku vyzdvihnú,“ povedal Janus.

Ako pokračoval, stávajú sa aj situácie, že cestujúci stratu veci zaregistruje krátko po vystúpení z vozidla. „V takom prípade je potrebné kontaktovať dispečera a oznámiť ktorou linkou, resp. vozidlom cestoval a čo stratil. Dispečer sa spojí s vodičom a pokiaľ ten stratenú vec nájde, cestujúci si ju môže vyzdvihnúť priamo u vodiča niekde na trase,“ prezradil riaditeľ prešovského Dopravného podniku.

Peter Janus nám však zároveň aj zodpovedal otázky k téme práva a povinnosti revízorov v prešovskej mestskej hromadnej doprave. Nejedného cestujúceho v našom meste určite bude zaujímať, čo vlastne môžu revízori voči nám podniknúť.

Zabezpečujú aj poriadok

„Revízor vykonáva kontrolu tarifného vybavenia cestujúcich, ukladá sankčnú úhradu za cestovanie bez platného cestovného lístka, takisto môže požadovať preukázanie sa osobnými údajmi, ak cestujúci nezaplatí požadované cestovné a sankčnú úhradu priamo na mieste,“ povedal Janus.

Zároveň dodal, že revízor má aj právo odoberať neplatný cestovný lístok alebo kmeňový list či poskytovať informácie o prepravnom poriadku a tarife ako aj podmienkach týkajúcich sa prepravy cestujúcich.

„Revízor má taktiež zabezpečovať poriadok vo vozidlách MHD, aby bezpečnú a pokojnú prepravu cestujúcich nenarušovali napr. hluční jednotlivci, či skupiny osôb a ďalšie činnosti v zmysle prepravného poriadku a tarify,“ uviedol Janus.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM