Ľubomír Hudačko Samospráva

Nekonečná sága pokračuje: Podporí rekonštrukciu futbalového štadióna aj mesto?

Dobrá správa pre fanúšikov futbalu! Mesto Prešov podporí rekonštrukciu futbalového štadióna aj napriek tomu, že v klube 1. FC Tatran Prešov má len 8-percentnú účasť. Mesto by malo dať 40 percent, zvyšok hradí vláda.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečná sága pokračuje: Podporí rekonštrukciu futbalového štadióna aj mesto?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo v Prešove ešte v septembri schválilo memorandum o spolupráci pri rozvoji prešovského futbalu medzi mestom a 1. FC Tatranom Prešov a. s. Vláda má na rekonštrukciu štadióna v Prešove vyčleniť 2,4 milióna eur, čo je 60 percent z plánovanej sumy na rekonštrukciu. Aj kvôli nízkej majetkovej účasti mesta Prešov v miestnom klube je však výška príspevku otázna.

Štadión nielen na šport

„Ak štát ponúka 2,4 milióna eur na opravu športového stánku v Prešove, je vhodné sa pridať. Tento štadión by bol využívaný nielen na šport, ale aj na kultúrne účely. Je tu návrh, aby vznikla nová spoločnosť a bola postavená na základe majetkových vkladov. Mesto bude mať blokačný paragraf. To znamená, že s touto firmou sa inak nebude nakladať, bude mať len majetok a tým bude opravený futbalový štadión a bude ho ďalej prenajímať na šport, na futbal a na kultúru,“ povedal primátor Pavel Hagyari.

Podľa návrhu memoranda, o ktorom hlasovalo zastupiteľstvo, by mesto prispelo do tejto spoločnej firmy miliónom eur, čo je asi 25 percent z celkovej sumy na rekonštrukciu, zvyšok by dal samotný klub. Poslanci síce memorandum schválili, no vyškrtli z neho práve ustanovenia o finančných prostriedkoch. Preto zatiaľ nie je jasné, kto koľko do prešovského štadióna dá.

Primátor písal premiérovi

Niektorí poslanci dokonca navrhovali prispieť len 8 percentami, čo je momentálna majetková účasť mesta v klube. Podľa Hagyariho je momentálne zrejmé len to, že peniaze by mesto získalo na 10 rokov od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Mesto by to stálo asi 100 000 eur ročne.

Primátor Prešova už poslal premiérovi Robertovi Ficovi aj otvorený list, ktorým deklaruje úsilie mesta pripojiť sa k rekonštrukcii futbalového štadióna aj napriek tomu, že na fungovanie klubu a štadióna teraz nemá veľký dosah. Rozhodnutie o financiách a účasti mesta v rekonštrukcii však budú musieť urobiť poslanci. Doteraz schválené memorandum totiž o financiách nehovorí nič konkrétne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM