Ľubomír Hudačko Rôzne

Neklamný znak blížiacich sa Vianoc: V Prešove už vytvára atmosféru adventný megaveniec

Uplynulá nedeľa sa niesla v znamení začiatku adventného obdobia. V Prešove sa začal aj tento rok symbolickým zapálením prvej adventnej sviece na veľkom adventnom venci umiestnenom v centre, nad ktorým patronát drží sám Neptún.

Ilustračný obrázok k článku Neklamný znak blížiacich sa Vianoc: V Prešove už vytvára atmosféru adventný megaveniec
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavná ulica v Prešove je už od minulého týždňa ponorená do vianočnej atmosféry, ktorú dotvára výzdoba, vôňa medoviny či vianočných maškŕt z trhov a od nedele aj adventný veniec.

Po obvode Neptúnovej fontány bol koncom minulého týždňa inštalovaný veľký adventný veniec, ktorý je symbolom predvianočného obdobia. Ten prešovský, ktorého obvod je cca 49 m tvoria vetvy z dvoch jedličiek z mestských lesov a na jeho výzdobu bolo použitých 200 metrov svetelných vodičov, mašle, vianočné gule a ďalšie tradičné ozdoby, ktoré k týmto vencom neodmysliteľne patria.

Povera hovorí, že adventný veniec sa spája s menom jedného nemeckého kňaza, ktorý ho vyrobil na podnet neustálych otázok sirôt, koľko dní ešte zostáva do Vianoc. Vyrezal tak drevený veniec s 24 sviečkami – 20 tenšími, ktoré predstavovali všedné dni a 4 hrubšími sviečkami, symbolizujúcimi štyri adventné nedele.

Do dnešného dňa sa prostredníctvom venca odpočítava čas do Vianoc, pričom každú nedeľu sa zapaľuje jedna sviečka. Symbolické zapálenie prvej adventnej sviece sa tak aj v Prešove uskutočnilo v prvú adventnú nedeľu, ako symbol prichádzajúcich Vianoc a posolstvo, ktoré toto najkrajšie obdobie v roku prináša.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM