Ľubomír Hudačko Správy

Neďaleko Prešova je hrob známeho rodáka: Ľudia ho chodia navštevovať z celého okolia

Na mieste posledného odpočinku kňaza a prekladateľa Andreja Lipku v Tulčíku, okres Prešov, sú stále kvety a sviečky tu zvyknú horieť nielen počas Dušičiek. Jeho pamiatku si však chodia uctiť aj veriaci z iných východoslovenských obcí, kde počas života pôsobil.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Prešova je hrob známeho rodáka: Ľudia ho chodia navštevovať z celého okolia
Zdroj: TASR

Známy rodák z tejto východoslovenskej obce si získal predovšetkým srdcia ľudí, ktorých poznal a ovplyvnil svojou osobnosťou.

Ani nevedeli o jeho literárnej činnosti

Rád na neho spomína aj manžel jeho netere Stanislav Bilka. Uviedol, že kňaza vždy zaujímali osudy drobných prostých ľudí, ktorým venoval svoju priazeň.

„Bol to človek, ktorý bol a mal by byť vzorom pre všetkých duchovných otcov. Vážili si ho a zdôverovali sa mu so svojimi starosťami i radosťami. Poznali ho ako dobrého človeka. Pravdepodobne väčšina z nich vtedy ani nevedela o jeho literárnej a prekladateľskej činnosti,“ hovorí Bilka.

Dozvedeli sa za minúty, že je doma

Spomína si, že kňaz sa zaujímal o všetko, čím ľudia v tej chvíli žili. Keď bol vraj otec Lipka už vážne chorý a ledva rozprával, prebiehal nejaký hokejový zápas medzi Československom a Sovietskym zväzom. „Vtedy som sa nad neho sklonil a on sa opýtal, ako sme hrali s Rusmi. Hovorím si, v takomto stave si ešte pamätal, že hráme nejaký hokej,“ dodáva Bilka. Najväčším dôkazom lásky ľudí k tomuto kňazovi boli vždy návštevy Lipku v rodnej obci v čase, keď už bol rímskokatolíckym farárom v obci Staré v Michalovskom okrese.

„Keď sa tu objavil a vystúpil na železničnej stanici, ľudia sa dozvedeli za niekoľko minút, že už je doma. Prišiel ráno a chcel ísť do rodného domu, pri každom dome ho pristavovali a pozývali na návštevu. On sa s ľuďmi rozprával a niekedy ani neprišiel až k domu, lebo sa musel obrátiť a vrátiť na vlak, ten totiž odchádzal okolo štvrť na štyri,“ vysvetľuje Bilka.

Hovoril siedmimi jazykmi

Spomienka na tohto človeka je v obci stále živá a k jeho hrobu dnes chodia starší i mladší. Starí rodičia sem vodia z iných dedín vnukov, aby im ukázali, kde je pochovaný pre nich vzácny človek. Andrej Lipka sa narodil v Tulčíku v roku 1921 v roľníckej rodine. Neskôr študoval na gymnáziu a v Bratislave na teologickej fakulte. Bol výborným študentom a hovoril siedmimi jazykmi a neskôr sa stal prekladateľom krásnej náboženskej literatúry. Najčastejšie prekladal z francúzštiny a nemčiny.

V čase totality sa však veľmi o tomto literátovi nehovorilo, bol však známy v odborných kruhoch doma i v zahraničí. Lipka zomrel pomerne mladý vo veku nedožitých 50 rokov. Naposledy pri 90. výročí jeho narodenia si v Tulčíku kňazovu pamiatku pripomenuli štvordňovými spomienkovými slávnosťami.

Čítajte aj o úmrtí prešovského herca

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM