Ľubomír Hudačko Správy

Nebezpečný zosuv na ulici Pod Wilec hôrkou? Mesto už získalo financie na sanáciu

V Prešove v najbližších dňoch začnú so sanáciou nebezpečného zosuvu na ulici Pod Wilec hôrkou. Mesto na to získalo z Environmentálneho fondu 100 000 eur. V júni 2010 tu totiž výrazne do životov Prešovčanov zasiahla povodeň.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný zosuv na ulici Pod Wilec hôrkou? Mesto už získalo financie na sanáciu
Zdroj: TASR

Došlo tam vtedy k narušeniu stability viacerých domov a vysokým škodám na majetku. Informovala o tom hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová teraz informovala o financovaní zosuvného územia. „Sanácia tohto priestoru si vyžaduje nemalé finančné zdroje, ktoré sa mesto dlhodobo snažilo získať aj z externých zdrojov. Preto v októbri minulého roku sme opakovane podali projekt, ktorého cieľom je riešiť tento havarijný stav a boli sme úspešní,“ skonštatovala primátorka. Podporený projekt si vyžiada spolufinancovanie mesta v sume cez 5 000 eur.

Prešovská radnica sa ešte pred štyrmi rokmi snažila získať štátne financie na havarijný stav, no nebola úspešná. Po troch neúspešných žiadostiach na štvrtý pokus nastal výrazný posun. Vďaka tomu sa ešte v tomto roku uskutoční časť projektovaných prác. V prvej etape sanácie by sa mali realizovať geologické, meračské, stavebné a technické práce, ktoré by mali zabezpečiť stabilizáciu porušeného územia. Ide o finančne aj časovo náročnú sanáciu, preto mesto Prešov na základe odborných konzultácií zváži, ako bude vyzerať harmonogram prác.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM