Ľubomír Hudačko Rôzne

Na meno Grejták natrafíme najčastejšie v obci pri Prešove: Tvoria až 5% obyvateľov!

V zozname obyvateľstva šarišskej obce Hermanovce v okrese Prešov, je v súčasnosti zapísaných dovedna 78 ľudí, ktorí majú priezvisko Grejták. Tvoria teda viac ako päť percent tamojších obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Na meno Grejták natrafíme najčastejšie v obci pri Prešove: Tvoria až 5% obyvateľov!
Zdroj: TASR

Jedným z nich je i novinár Milan Grejták, ktorý dával dohromady svoj rodokmeň, komunikoval pri tom s rodákmi na Slovensku i v zahraničí. Tvrdí, že podľa jeho zistení v súčasnosti žije v Hermanovciach tretina Grejtákovcov z celého Slovenska.

Pred 200 rokmi nebol ani jeden

„Zaujímavé na tom všetkom je to, že pred 200 rokmi tu nebol ani jeden. Pravdepodobne až v roku 1812 sa objavuje prvýkrát priezvisko Grejták v Hermanovciach. Podľa všetkého išlo o dvoch bratov, ktorí sa sem prisťahovali, odvtedy sa to rozšírilo,“ hovorí kronikár. Najstarší, ktorého pôvod sa mu podarilo vypátrať, bol Michal Grejták. Narodil sa v roku 1736 pravdepodobne v Bertotovciach, dožil sa viac ako 80 rokov a zomrel v Hermanovciach.

Dodáva, že nositelia tohto mena sa pred dvesto rokmi do ich dediny prisťahovali zo susedných Bertotoviec, kde by ste vraj dnes už Grejtáka márne hľadali. Dokonca sa tu vraj nenachádza ani náhrobný kameň na cintoríne, kde by bolo také meno. Kronikár sa opieral o lexikón mien a priezvisk a komunikuje s Grejtákovcami v podstate po celom svete. Keď sa mu pred niekoľkými rokmi ozvali nositelia rovnakého priezviska z USA, rozhodol sa, že bude pátrať po pôvode tohto priezviska a oslovil rôzne inštitúcie. Jedna vetva, ktorú sa mu podarilo kontaktovať v zámorí, si nahradila písmeno „j“ ypsilonom a ďalšia odnož zasa používa mäkké „i“.

Výzva obyvateľom

„Skúmam ten svoj rod a podľa jazykovedcov je zrejmé, že to je nejaký nemecký prisťahovalecký rod, ktorý pochádzal buď z Rakúska, alebo zo starej nemeckej dediny Greit. Lebo taká osada je aj v Rakúsku, aj na bývalom nemeckom území, teraz už je to územie Poľska,“ vysvetľuje Grejták. Domnieva sa teda, že význam tohto priezviska spočíva v identifikácii miesta, odkiaľ prichádzali ľudia.

Miestny kronikár preto vyzýva všetkých nositeľov tohto priezviska, ktorí majú záujem niečo sa dozvedieť o svojom pôvode, aby ho kontaktovali v Hermanovciach. Spoločne sa totiž môžu dopátrať k zaujímavým zisteniam. Okrem spomínaného Grejtáka sa k najčastejšie vyskytujúcim priezviskám radia ešte Konečný, Karabínoš, Červeňák, Horvát. Pred dvesto rokmi boli rozšírené napríklad Kračun, Čanda, ale dnes sa už nevyskytujú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM