Správy

Návrh na zmenu v parkovacej politike? Dva poslanecké kluby ho nepodporia!

Dva poslanecké kluby deklarovali, že návrh na zmenu v parkovacej politike nepodporia. Spolu pritom disponujú väčšinou hlasov v prešovskom parlamente.

Ilustračný obrázok k článku Návrh na zmenu v parkovacej politike? Dva poslanecké kluby ho nepodporia!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove za poslanecký klub Smer-SD, nezávislí a SNS a za poslanecký klub Lepší Prešov v utorok deklarovali, že nepodporia návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta o statickej doprave. Materiál obsahuje návrh na spoplatnenie parkovania. Základnou filozofiou mesta je jeden byt = jedno parkovacie miesto formou rezidentského parkovania. Posledný návrh znie 20 eur za kartu na rok. Pre ďalšie vozidlá budú k dispozícii vyhradené parkoviská. Tieto dva poslanecké kluby disponujú väčšinou hlasov v mestskom parlamente. O návrhu VZN bude v stredu 26. októbra rokovať mestská rada, potom by mal ísť tento materiál do novembrového zastupiteľstva.

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD, nezávislí a SNS Juraj Hudáč uviedol, že je za budovanie maximálneho počtu parkovacích miest v meste. "Šokoval nás postoj vedenia mesta, ktoré na stretnutí s poslancami deklarovalo, že pokiaľ nebude schválené VZN, tak nebudú parkoviská. Náš postoj je presne opačný. Najprv sme povinní vytvoriť v meste dostatok parkovacích miest, aby občania mali na najfrekventova­nejších miestach, na sídliskách šancu zaparkovať svoje autá. A potom sa môžeme baviť o prípadnom spoplatnení parkovania. To znamená, že určite nepodporíme takéto VZN a budeme robiť všetko pre to, aby sa stavali parkoviská a chceme to presadiť v rozpočte už na budúci rok,“ uviedol poslanec.

Akú sumu na parkoviská je tento poslanecký klub ochotný podporiť v rozpočte, Hudáč neuviedol. Podľa jeho slov je to ešte predčasné. Peniaze by mali byť použité z úveru a z príjmov mesta. Člen poslaneckého klubu Lepší Prešov Martin Ďurišin, ktorý je od 1. augusta aj druhým viceprimátorom mesta, rovnako deklaroval za ich klub, že navrhované VZN nepodporia. Podľa jeho slov na výstavbu parkovísk by malo ísť podľa odhadu 2,4 milióna eur. To chcú v rozpočte podporiť.

„My sme za to, aby najprv boli vybudované parkovacie miesta a potom by sme sa bavili o zavedení regulácie a pravidiel do parkovania,“ povedal Ďurišin. Je zástancom širokej odbornej aj verejnej diskusie o parkovaní. Tlačový referent mesta Milan Grejták uviedol, že vedenie mesta zaujme postoj k akýmkoľvek vyhláseniam týkajúcim sa parkovania až po rokovaní mestskej rady, ktorá bude v stredu 26. októbra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM