Michala Halásová Samospráva

Poznajú sa ešte zo štúdií a teraz sa im splní sen: Prešovskí umelci budú mať spoločnú výstavu

V bezbariérovej Galérii Abilympiáda sa vo štvrtok (11. apríla) o 16:00 hodine uskutoční vernisáž pod názvom Návraty. Výstava je návratom dvoch prešovských umelcov – Jána Bartka a Pavla Feňuša.

Ilustračný obrázok k článku Poznajú sa ešte zo štúdií a teraz sa im splní sen: Prešovskí umelci budú mať spoločnú výstavu
Zdroj: Dnes24.sk

Obidvaja autori sa poznajú ešte z čias štúdia. Dlhé roky ich okrem pedagogickej práce spájala aj predstava spoločnej autorskej výstavy. K jej realizácii sa dostávajú až teraz.

Návštevníkom ponúknu ukážky svojej poslednej tvorby. Oleje, pastely a akvarely situované do prostredia Slovenska a Stredomoria. "Moje obrazy sú svojim spôsobom komunikovateľné, je vidieť čo na nich je. Chcem sprítomniť vizuálne zážitky, ktoré som mal, a ktoré stále mám. Okrem toho, rád sa pohrávam s tvarom. Dávam veci do súvisu, chcem aby bol jeden obraz kondenzovaným vyjadrením krajiny“ opísal svoju tvorbu Ján Bartko.

Pavol Feňuš k svojej tvorbe povedal: „Moje maľby prechádzajú od konkrétnych námetov z krajiny Slovenska do abstraktných krajiniek. Maľujem prírodu, ľudí, kvety, stromy v rozličných ročných obdobiach, v rôznej dennej dobe .Do svojich diel vkladám svoje pocity, nálady a prežité zážitky. Znova cítim potrebu vyjadriť myšlienky a cítenie formou maľby, vyjadriť umeleckým spôsobom krásy sveta, ktoré vnímam okolo seba.“

Zriaďovateľom a prevádzkovateľom Galérie Abilympiáda je občianske združenie ZOM Prešov. Organizácia má štatút chránenej dielne. Jej poslaním je mnohostranná podpora kvality života ľudí so zdravotným postihnutím, s dôrazom na mládež s telesným hendikepom.

abilympiada
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM