Ľubomír Hudačko Kultúra

Natrieskané Kino Scala videlo premiéru: Prešovčania si pozreli Bars dobrý film

V Prešove sa uskutočnila premiéra Bars dobrého filmu. Ide o snímku mapujúcu tunajšiu bohatú hudobnú scénu. Do Kina Scala prišlo veľké množstvo ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Natrieskané Kino Scala videlo premiéru: Prešovčania si pozreli Bars dobrý film
Foto: Ľubomír Hudačko

Medzi množstvom zvedavcov sa na premiére spomínaného filmu mihali aj známe tváre z hudobnej brandže, ktoré neskôr uvideli diváci i na samotnom plátne. Na slávnostnú udalosť tak zavítali napr. členovia kapiel Heľenine oči, Komajota či Mloci.

Nečakali to

Premiéru snínky si nenechali ujsť mnohí fanúšikovia, čo termín začiatku trochu posunulo. „Čakali sme, že vás príde veľa, ale že vás príde až toľko, to sme naozaj nečakali,“ zhostila sa úvodného slova dramaturgička festivalu POcity Nina Šilanová. Režisér Ján Stračina a scenárista Michal Frank sa následne poďakovali kolegom za spoluprácu a padli aj výroky o tréme. Predsa len, film o prešovskej hudobnej scéne sledovala prešovská hudobná scéna.

Ešte pred samotnou premiérou snímky bol k 770. výročiu mesta Prešov prezentovaný archívny materiál z prešovských ulíc. Zábery zo 40-tych rokov minulého storočia nezriedka u prítomných divákov vyvolávali úsmev na perách.

Množstvo informácií

Potom už prišiel rad na samotný film a mapovanie prešovskej hudobnej scény. Archívne snímky, videá, vtipné momentky i rozhovory – to všetko zachytené a premietané na plátne v natrieskanom kine. Muzikant, ktorý hral s tým, hral aj s jeho kamarátom. A logicky z toho vznikla kapela. Ďalšia mala len jediný koncert, iná dostala názov podľa trasy linky MHD, alebo sa hovorilo aj o jednotlivcoch Petrovi Lipovi či o Petrovi Nagyovi. Vo filme sme sa dozvedeli nespočetné množstvo informácií. Napríklad aj to, že Katka Knechtová to mala v Prešovčatách nahnuté i to, že hoci tam často členov nevyhadzovali, niekedy k tomu bolo nutné pristúpiť.

Nezabudnuteľné hlášky Milana Sopoligu ako autora hitu Marja Kovaľova z kapely Mloci pobavili, zábery na začiatky vystúpení IMT Smile fascinovali a zhrnutie úspechov hudobníkov potešilo. Film mal vtipné i vážnejšie chvíle, miestami slabšiu zvukovú stránku, ale aj silné či zimomriavkové momenty.

Mladistvé vzhľady pobavili

Dokonca aj textár Vlado Krausz, ktorý sa na verejnosti ukazuje len málokedy, predstavil svoju unikátnu zbierku albumov, ktoré vlastní. Práve on je autor veľkého hitu Ivana Táslera a spol. Nepoznám. Vo filme sa mihali, samozrejme, mladistvé vzhľady Prešovčanov, ktorí nás hudbou už roky tešia a publikum vo veľkom pobavili. Spomínalo sa na rôzne zážitky, či na to, že k tejto práci nie je vhodný hocikto a musí byť k tomu silnou povahou. Aj tak však nevyšiel priestor pre úplne všetkých, a aj keby mala snímka ešte dlhšiu stopáž, stále by to bolo málo. Len vymenovať všetkých muzikantov a spevákov je mimoriadne zdĺhavé. Bars dobrý film vznikal štyri roky a tak kvalitne zmapoval všetko, čo stihol a mohol.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM