Ľubomír Hudačko Správy

Následky po krupobití? Poľnohospodári odhadli škody na milión eur, aj takto veľký ľadovec padal!

Minulotýždňové krupobitie narobilo veľké škody. Poľnohospodári z okresu Prešov a Sabinov ich odhadujú približne až na milión eur. A krúpy, ktoré sa na zem rútili z neba, dosahovali na niektorých miestach poriadne rozmery.

Ilustračný obrázok k článku Následky po krupobití? Poľnohospodári odhadli škody na milión eur, aj takto veľký ľadovec padal!
Zdroj: Dnes24.sk

Poľnohospodári v okrese Prešov a na niektorých miestach aj v okrese Sabinov počítajú škody po búrke spojenej so silným krupobitím.

Najviac škôd vzniklo práve následkom padania veľkých krúp, ktoré poškodili poľnohospodárom hlavne porasty ozimín, predovšetkým repiek, jačmeňa a pšenice. Ako uviedol riaditeľ poisťovne Arga Dalibor Bán, odhadované škody v Prešove a jeho okolí i v Sabinovskom okrese poľnohospodári vyčísľujú na približne 1,071 milióna eur.

Najpostihnutejšími sú podľa neho poľnohospodári v okrese Prešov. Celkovo bolo v oboch okresoch poškodených asi 3109 hektárov ornej pôdy. Odhad škôd je zatiaľ len orientačný, no už teraz je jasné, že na niektorých miestach padali aj krúpy väčšie ako tri centimetre.

Najväčšie škody sú napríklad pri Jarovniciach, no zasiahnutí boli poľnohospodári aj v Prešove, Ľuboticiach, Finticiach, Kapušanoch, Ostrovanoch, Teriakovciach, Veľkom Šariši, Župčanoch a v obci Svinia. Podobné rozsiahle poškodenie pôdy a úrody zaznamenali poľnohospodári podľa Bána naposledy pred takmer dvomi rokmi v okolí Trebišova. Búrky sa na Slovensku vyskytujú podľa neho často, nie všetky majú však takéto rozsiahle negatívne následky. V samotnom Prešove stále trvá druhý stupeň povodňovej aktivity a najmä na Sídlisku III sa pracuje na odstraňovaní škôd.

Čítajte tiež:

V Prešove naďalej trvá II. povodňový stupeň: Práce na odstraňovaní škôd potrvajú celý týždeň!

foto: Dušan Guman

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM