Peter Klimant Samospráva

Prešov bude opäť krajší: Chystá sa zmena, namiesto skládok vzniknú zelené plochy!

Prešov bude zas o niečo čistejší a krajší. Naše mesto dostalo finančnú dotáciu vo výške desiatok tisíc eur na odstránenie nelegálnych skládok odpadu. A namiesto nich majú vzniknúť zelené plochy!

Ilustračný obrázok k článku Prešov bude opäť krajší: Chystá sa zmena, namiesto skládok vzniknú zelené plochy!
Zdroj: TASR

Mesto Prešov dostalo dotáciu vo výške 40 000 eur z envirofondu na odstránenie deviatich nelegálnych skládok odpadu. Tieto lokality chce potom radnica revitalizovať a vybudovať na nich zelené plochy s plánovanou výsadbou okrasných drevín.

Prispeje i radnica

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, na miestach v celkovej rozlohe 1490 štvorcových metrov, kde je momentálne odpad, môžu vďaka financiám vzniknúť trávnaté plochy. Radnica sa bude na investícii spolupodieľať najmenej piatimi percentami, čo predstavuje sumu približne 2105 eur.

Na deviatich plochách je v súčasnosti prevažne zmiešaný komunálny odpad, viac ako 90 percent podľa hovorkyne tvorí zmesový komunálny odpad, stavebný a demolačný, pričom aj tento odpad väčšinou pochádza z domácností z prestavby, dostavby alebo modernizácie rodinných domov či bytov.

Ide o tieto lokality…

Štyri lokality s nelegálnym odpadom sú na Radlinského ulici, po jednej sú na Čapajevovej a Chmeľovej ulici pri Delni, dve lokality sú v blízkosti ochranného pásma Železníc SR. Aktivity projektu budú prebiehať do novembra a odstránenie týchto nelegálnych skládok bude pozostávať zo zberu a odvoz odpadu, pričom opatreniami sa tiež zabráni priesakom a kontaminácii pôdy s následným znečistením miestnych komunikácií.

Mesto rieši problematiku čiernych skládok komplexne, preto spolu s týmto krokom je aj zvýšenie počtu hliadok mestskej polície a ich monitoringu, ako aj príprava projektov pre ďalšie takéto výzvy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM