Správy

Narodeniny najstaršej Prešovčanky: Pani Anna má už úctyhodných 103 rokov

Anna Dolhyová je vo veku 103 rokov najstaršou Prešovčankou. K úctyhodnému jubileu jej bola zablahoželať primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Ilustračný obrázok k článku Narodeniny najstaršej Prešovčanky: Pani Anna má už úctyhodných 103 rokov
Zdroj: Mesto Prešov

Tú jubilantka privítala s dobrou náladou a optimizmom. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová. Oslávenkyňa sa rozhovorila o svojom neľahkom živote. Keď mala tri roky, zomreli jej rodičia. Mama dovtedy slúžila na fare, kde sa o ňu postarali.

Rada spomína

Ako deväťročná sa presťahovala z Lenartova z okresu Bardejov do Prešova. Celý život ťažko pracovala, čo jej však nezobralo chuť do života. „Rada spomínam na všetko. Furt dobre bolo,“ povedala jubilantka. Spomenula si na situáciu, keď ju chcel ujo zobrať do Ameriky. „Vtedy sa hovorilo, že veľa ľudí sa počas plavby na lodi utopilo, preto som sa pred ním skryla. Teraz by som do Ameriky išla,“ prejavila svoj zmysel pre humor Dolhyová. Počas života zastala niekoľko prác.

V mladosti slúžila v bohatších rodinách, neskôr pracovala v krčme, v strojárskej fabrike aj v tehelni. Bola tiež chýrnou cukrárkou, ktorá piekla zákusky na svadby. Boli časy, keď zvládala aj tri roboty. Jubilantka je už 50 rokov vdovou.

Najobľúbenejšie jedlo

Na svojho manžela Jána do dnešných dní s láskou spomína ako na dobrého a milujúceho človeka. Boli rodičmi štyroch detí, traja synovia však zomreli v mladom veku, pričom dvaja tragicky, keď sa otrávili hubami. Dnes žije so svojou dcérou Annou, ktorá sa o ňu stará. Napriek tomu, že si privyrábala pečením zákuskov, sladkosti neobľubuje a mäso si dá len striedmo. Jej najobľúbenejším jedlom sú pirohy. Hovorkyňa doplnila, že v meste žijú okrem Anny Dolhyovej ešte ďalší traja 100– a viacroční Prešovčania.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM