Milan Jusko Rôzne

Namiesto práce zažili šok: 180 ľudí dostalo výpoveď!

Najhoršie obavy sa naplnili! Brány spoločnosti Slotex Fashion vo Vranove nad Topľou zostali v pondelok ráno pre jej 180 zamestnancov zatvorené. Pracovníci odevnej fabriky sú od 1. septembra nadbytoční.

Spoločnosť, ktorá sa vo Vranove nad Topľou zaoberala výrobou svetrov pre popredné svetové značky, je v súčasnosti v nepriaznivej finančnej a existenčnej situácii, uvádza sa v spomínanej listovej zásielke. Pracovníci tejto firmy s talianskou majetkovou účasťou sú rozčarovaní a cítia sa podvedení. Zamestnávateľ im dlhuje júnovú, júlovú a čoskoro aj augustovú výplatu. Sklamaní sú aj preto, že s nimi vedenie spoločnosti v uplynulých týždňoch na tému ďalšej existencie továrne prestalo komunikovať.

„Je to neférovosť a nepoctivosť. Do poslednej chvíle sme boli nadriadenými hnaní napĺňať kamióny, že je potrebné, aby sme si plnili svoje záväzky, aby sme šili, pričom vedeli, k čomu to smeruje,“ uviedla na margo ukončenia výroby v Slotexe jej zamestnankyňa Ľudmila Murínová. O ďalšom fungovaní firmy v septembri pochybovala, avšak dúfala, že im spoločnosť do konca augusta, doplatí aspoň chýbajúce mzdy. „Z čoho máme ďalej žiť, ide zima, kde si tu na východe nájdeme ďalšiu prácu?“

„Bohužiaľ, na Slovensku sú aj takíto zamestnávatelia, asi by bolo dobré, aby sa aj štát zamýšľal nad tým, komu a aké benefity dáva na to, aby na Slovensku podnikal,“ uviedol na margo situácie šičiek vo Vranove nad Topľou Jozef Balica z Odborového zväzu KOVO. Dodal, že najschodnejšou cestou, ako sa zamestnanci firmy dostanú čo najskôr k peniazom, je ich evidencia na úrade práce, aby mohli následne poberať podporu v nezamestnanosti.

Ďalšou alternatívou, ako sa môžu dostať pracovníci firmy k chýbajúcim výplatám a odstupnému, je podľa zástupcu odborov čerpanie finančných prostriedkov z garančného fondu Sociálnej poisťovne. „Dáme podnet na vyhlásenie konkurzu na firmu pre jej platobnú neschopnosť. Očakávame však, že budú konať aj orgány činné v trestnom konaní, pretože táto firma odváža stroje, prakticky demontuje celú fabriku, pričom vyrubila niekoľko stotisícovú sekeru Sociálnej poisťovni ako aj štátnej zdravotnej poisťovni,“ doplnil Balica.

Pracovníci spoločnosti Slotex Fashion plánujú zorganizovať na základe svojej nespokojnosti vo štvrtok 6. septembra protestný pochod ulicami Vranova nad Topľou. Následne sa pôjdu hromadne prihlásiť do evidencie miestneho Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

prešov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM