Michala Halásová Kultúra

Najstarší detský súbor mažoretiek v Prešove: Diridonky slávia 20 rokov, vedúca na začiatku klamala šéfovi PKO

Mažoretky môžeme dnes považovať za plnohodnotné odvetvie športu. Tanec s paličkou (baton) zažíva v týchto dňoch svoj boom. Aj v Prešove funguje niekoľko súborov s týmto zameraním. Ten „pracovne“ najstarší je však iba jeden. Reč je o detskom súbore Diridonky, ktoré svoj úspech žnú už dlhých 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Najstarší detský súbor mažoretiek v Prešove: Diridonky slávia 20 rokov, vedúca na začiatku klamala šéfovi PKO
Zdroj: Dnes24.sk

Píše sa rok 1993 a v Prešove vzniká nový tanečný súbor. Hovoria si Detské mažoretky pri Parku kultúry a oddychu v Prešove, ktoré svoju históriu začínajú písať v kultúrnom zariadení na sídlisku Sekčov. Pod týmto názvom pracovali do roku 1996, kedy na slávnostnom koncerte Heleny Vrtíchovej boli pokrstené na DIRIDONKY podľa pesničky Diridonda, na ktorú mali tieto dievčatká choreografiu.

Riaditeľ PKO nechcel povoliť

Začiatky neboli jednoduché, spomína vedúca súboru Marika Borodáčová. „Pracovala som v PKO od 80. rokov, riadila som kurzy spoločenských tancov pre stredoškolákov, kurzy zváračov a rôzne iné ale vždy som túžila pracovať s deťmi. Mala som konkrétnu predstavu, ale realizácia bola náročná. Vtedajší riaditeľ PKO mi to nechcel dovoliť.“ Marika si však išla za svojim cieľom.

Mažoretky PKO Prešov sa prvý raz objavili už 1. mája 1989 pred dychovkou, kde skrášľovali vojenské pochodovanie. „Prvé kostýmy som ušila z červenej zastavoviny, ktorá vtedy pokrývala pódia. Baton bol z drevenej paličky, na ktorú sme z oboch strán nastokli gumené loptičky a oblepili sme ich páskou. Neskôr si starý otec jednej mažoretky otvoril súkromnú dielňu a vyrábal nám už kompletné paličky. Tento biznis mu funguje dodnes,“ spomína Borodáčová.

Pod zámienkou, že ide o stolný tenis, si na tréning pozvali aj vtedajšieho (dnes už nebohého) riaditeľa PKO Júliusa Štetinu. „Vošiel do miestnosti a uvidel nastúpené dievčatá v kostýmoch. „Tak predsa si si spravila po svojom! No dobre, tak trénujte!“, bolo to pre nás takým malým povzbudením. Odvtedy trénujeme, vyhrávame, súťaže, vychovávame stále nové dievčatá, v súčasnosti ich máme 120,“ konkrétizuje vedúca súboru.

Majster Európy 1999

Diridonky sa každoročne zúčastňujú rôznych vystúpení doma aj v zahraničí, celoštátnych súťaží, z ktorých prinášajú tie najvyššie ocenenia a sú hrdé aj na titul Majster Európy 1999, ktorý si priniesli z chorvátskeho Záhrebu. „Dnes sa už súťaži ťažšie ako kedysi, lebo mažoretkových súborov neustále pribúda. Príprava je náročná, nacvičujeme množstvo choreografii, niektoré dievčatá vystupujú viackrát počas jednej súťaže,“ konštatuje Borodáčová.

V súbore momentálne pôsobí 120 dievčat, ktoré sú rozdelené do štyroch skupín: deti, kadetky, juniorky a seniorky. „Tú poslednú skupinu ešte len pripravujeme. Tam zaradíme tínedžerky nad 15 rokov.“ Mažoretky tak majú svoje dvere pre záujemkyne stále otvorené. „V súčasnosti mám k dispozícii päť tréneriek vo veku 17 – 24 rokov, niektoré dochádzajú na tréningy z iných miest a ja som im veľmi vďačná za ich prácu. Bez nich by mažoretky nefungovali,“ koštatuje Borodáčová.

Finančne náročný šport

Tak ako aj v iných sférach, aj Diridonky majú finančné problémy. Všetko si totiž musia hradiť samé. „PKO nám hradí polovicu nákladov, zvyšok doplácajú rodičia. Keď ideme na súťaž, musíme si zaplatiť cestu, stravu aj ubytovanie. Je to finančne náročné a práve z tohto dôvodu je veľa dievčat, ktoré s nami tancovali a skončili alebo chcú tancovať, no žiaľ nemajú na to peniaze.,“ hovorí vedúca Borodáčová.

Diridonky po dlhšej pauze navštevuje aj malá bojovníčka Julka, ktorá zatočila s ťažkou chorobou a dnes už poctivo trénuje. „To dievča je obdivuhodné, je plná energie. Sme veľmi radi, že je späť,“ doplnila Borodáčová. Julka sa spolu s kolegyňami Diridonkami naplno pripravuje na majstovstvá Slovenska, ktoré sa uskutočnia v júni v Trenčíne.

Diridonky
10
Galéria
Diridonky
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM