Ľubomír Hudačko Rôzne

Najromantickejšia noc je tu: Odborník z prešovského planetária radí, ako si ju užiť

Zažite najromantickejšiu noc roka na vlastné oči. Z neba budú "padať hviezdy". Vieme, odkiaľ toto nebeské divadlo sledovať.

Ilustračný obrázok k článku Najromantickejšia noc je tu: Odborník z prešovského planetária radí, ako si ju užiť
Zdroj: TASR

Maximum meteorického roja Perzeíd nastáva tohto roku podľa Romana Tomčíka, vedúceho odborného oddelenia z prešovského planetária, 12. augusta v poobedňajších hodinách.

Až 60 za hodinu

„Najviac meteorov a to až 60 za hodinu môžeme zbadať z Prešova a celého Slovenska počas nocí z 11. na 12. a z 12. na 13. augusta. Ideálne podmienky nastanú po polnoci, kedy zapadne aj Mesiac, ktorý svojím svitom ruší pozorovanie slabších meteorov,“ hovorí Tomčík. Na pozorovanie každého meteorického roja, teda aj Perzeíd sú teda ideálne miesta s tmavou nepresvetlenou oblohou. Teda také, ktoré sa nachádzajú ďalej od veľkých miest s veľkým svetelným znečistením.

Prečítajte si tiež: Dych vyrážajúce info pre Prešov: Teplota má padnúť pod nulu!

„Priamo v Prešove sa dajú zhliadnuť len tie najjasnejšie, ale stačí sa presunúť za hranice mesta ďalej od svetiel a počet videných metorov padajúcich v čase maxima sa nám rapídne zvýši. Keďže mestská obloha nie je ideálna na pozorovanie meteórov, tak aj my spolu s členmi naších astronomických krúžkov odchádzame za týmto úkazom ďalej od Prešova do miest s malým svetelným znečistením – za tmavou oblohou,“ pokračuje odborník z prešovského planetária.

Najpohodlnejšie poležiačky

Na pozorovanie meteorov pritom nepotrebujete žiadnu techniku. Stačí si nájsť miesto s čo najlepším výhľadom do všetkých svetových strán a sledovať celú oblohu. Pozorovať meteory je najpohodlnejšie poležiačky, napríklad na lehátku alebo v spacáku. Meteory náhodne vylietavajú po celej oblohe a sú dosť výrazné na pozorovanie voľným okom. Preto priamo na prešovskej hvezdárni meteorické roje nepozorujú.

Prečítajte si tiež: Prešovčania sa predsa len dočkali: Voda na Delni je vhodná na kúpanie!

Meteory alebo ľudovo „padajúce hviezdy“ sú optickým úkazom v našej atmosfére, ktorý vzniká v 80 až 100 km výške. Drobné telieska – meteoroidy, častokrát vo veľkosti zrniek piesku alebo menšej, vlietávajú veľkou rýchlosťou (niekoľko desiatok kilometrov za sekundu) do našej atmosféry, kde sa úplne vyparia, pričom ionizujú vzduch a vytvárajú svetelný úkaz, ktorý tak s údivom pozorujeme.

Nebeské divadlo

„Perzeidy sú pozostatkami periodickej kométy 109/Swift-Tuttle s dosť veľkým jadrom, okolo 26 km a s obežnou dobou 134 rokov. Tá sa naposledy pri Slnku objavila v roku 1992 a ďalšou návštevou nás poctí až v roku 2126. Pravidelne každý rok nám ju však pripomína práve meteorický roj Perzeíd. Prach a drobné úlomky kométy ležia na jej dráhe a my s našou Zemou raz ročne prelietavame naprieč týmto prachovým pásom. Meteory nám vtedy vylietavajú na oblohe zdanlivo z jedného miesta, ktoré odborne nazývame radiant. Keďže radiant tohto roja leží v súhvezdí Perzeus, je tento roj pomenovaný Perzeidy,“ pripomína ďalej Tomčík.

Prečítajte si tiež: Adrenalín to istí: 5 vzrušujúcich zážitkov, ktoré môžete zažiť v Prešove a okolí

Perzeidy sú teda najznámejším meteorickým rojom a sú v činnosti každý rok od 17. júla do 24. augusta. Maximum ich činnosti býva spravidla počas nocí okolo 12. augusta. A ak sa chystáte aj vy na nejaké pekné miesto v prírode, kde si chcete vychutnať toto nebeské divadlo, tak nám zábery z oblohy nezabudnite poslať na presov@global24.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM