Ľubomír Hudačko Rôzne

Nájomné byty v našom meste: Budú sa nové stavať aj pri amfiteátri?

Veľkým novodobým problémom je dostupnosť bytov pre mladé rodiny. Mestá riešia túto situáciu aj výstavbou nájomných bytov. Zisťovali sme, aká je situácia v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Nájomné byty v našom meste: Budú sa nové stavať aj pri amfiteátri?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti je v meste Prešov 387 nájomných bytov: „Mesto Prešov stanovuje platným Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 5/2011 o prideľovaní nájomných bytov vo vlastníctve mesta Prešov pravidlá, podľa ktorých sa pridelí nájomný byt uchádzačovi,“ uviedla Veronika Kmetóny-Gazdová z Mestského úradu v Prešove.

Vlani pridelili 34 bytov

Žiadateľ o nájomný byt musí spĺňať určité podmienky, na základe ktorých je následne zaradený do zoznamu uchádzačov o pridelenie nájomného bytu. Základnou podmienkou zaradenia žiadateľa do tohto zoznamu je trvalý pobyt na území mesta Prešov minimálne dva roky bez prerušenia alebo pracovný pomer na dobu neurčitú na území mesta tiež minimálne dva roky.

V minulom roku pridelilo mesto Prešov 34 nájomných bytov do užívania v zmysle platného VZN č.5/2011 o prideľovaní nájomných bytov vo vlastníctve mesta Prešov. Žiadateľom zaradeným do zoznamu uchádzačov o pridelenie nájomného bytu sa pridelí uvoľnený nájomný byt na základe poradia určeného verejným žrebovaním: „V súčasnosti evidujeme viac ako 200 žiadateľov o pridelenie nájomného bytu. Vzhľadom na skutočnosť, že nájomné byty sa prideľujú na základe žrebovania, ktoré sa uskutoční vždy po uvoľnení nájomného bytu, nie je možné určiť priemernú čakaciu dobu na pridelenie nájomného bytu,“ uviedla ďalej Kmetóny-Gazdová.

Nové byty by mohli byť aj pri amfiteátri

Podľa primátora Prešova Pavla Hagyariho výstavbu nájomných bytov zabrzdili iné investičné akcie mesta a hospodárska kríza. V najbližších rokoch sa však podľa jeho slov situácia môže zmeniť. „Teraz sa investori znova ozývajú a ja pevne verím, že v priebehu budúceho roka by sa časť takýchto nájomných bytov mohla postaviť aj v spolupráci so súkromnými investormi,“ uviedol primátora P. Hagyari. Ako dodal, nové nájomné byty v Prešove by, podľa primátora, mohli vyrásť na Sídlisku III, na Cemjate či pri amfiteátri – na miestach, kde by to bolo vhodné, keďže zámerom v tomto prípade je nezahusťovať už obsadené sídliská. Podľa Hagyariho je problematika výstavby nájomných bytov nielen potrebou Prešova, ale potrebou, ktorá vyvstáva vo všetkých väčších mestách na Slovensku.

Má dve pozitívne pridané hodnoty, a síce rozbehnutie ekonomiky v týchto regiónoch a rovnako riešenie bytovej otázky pre tých, ktorí nemôžu získať hypotekárny úver. Je však potrebné, aby štát vytvoril legislatívne podmienky pre súkromný sektor, napr. podporil výstavbu infraštruktúry. Mesto by do spoločného projektu mohlo vložiť pozemok a súkromný investor časť kapitálu, ktorý by sa vracal dlhodobo. Tieto byty by však mali následne ostať ako nájomné byty.

Výstavba nájomných bytov je projekt, po ktorom mesto Prešov volalo už niekoľko rokov spätne. Je však potrebné, aby sa do projektu zapojili mestá, stavebné firmy, stavebné sporiteľne, banky a štát. Je zrejmé, že táto výstavba bytov okrem jedného, priameho pracovného miesta vytvorí aj ďalšie. Takto by sa v priebehu krátkeho času mohlo naštartovať stavebníctvo, ktoré je dlhodobo v recesii a súčasne by pomohlo vytvoriť ďalšie pracovné miesta napr. pri správe bytov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM