Rôzne

Najmladší hasič na Slovensku? Je ním študent prešovskej školy Patrik (17)!

Najmladší hasič na Slovensku je Patrik Šimoňák, ktorý študuje v Prešove. Jeho snom bolo pridať sa k nim a ten sa mu splnil. Prečítajte si jeho príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Najmladší hasič na Slovensku? Je ním študent prešovskej školy Patrik (17)!
4
Galéria
Zdroj: archív Šimoňákovcov

Patrik Šimoňák (17) od detstva obdivuje hasičov a ich náročnú a záslužnú prácu. Sú jeho vzorom natoľko, že jedným z nich sa rozhodol stať aj on. A tento sen sa mu splnil aj napriek tomu, že má niekoľko vážnych diagnóz a je ochrnutý.

Patrik je študentom strednej odbornej školy Elba v Prešove. „Syn má za sebou deväť vážnych operácii, je od pásu nadol ochrnutý, lebo trpí rázštepom chrbtice,“ uviedla jeho mama Tatiana. Chlapec bojuje s viacerými chorobami, ale aj napriek tomu sa nevzdáva a teší sa z každého dňa. A nedávno ho v škole čakalo veľké prekvapenie. Do školy totiž zavítali hasiči z Trnavy aj z Prešova a podarovali mu sviatočnú hasičskú uniformu.

Môže sa tak pýšiť titulom čestný podpráporčík. Patrik je od roku 2007 najmladším čestným hasičom na Slovensku. A v roku 2008 ho vymenoval minister vnútra Róbert Kaliňák za hasiča.

Ťažký chlebík hasičov si Patrik vyskúšal počas tréningov a tiež párkrát v praxi. Najčastejšie spolupracuje s hasičmi v Trnave, kde už velil niektorým zásahom a spo­lupracuje tiež s operačným strediskom Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

„V Trnave si vyskúšal napríklad zlaňovanie zo štvrtého poschodia s kyslíkovou maskou. Podarilo sa mu to vďaka trnavským hasičom, ktorí si syna vzali pod patronát. Paťko mal v detstve totiž jeden veľký sen a to, že sa veľmi chcel povoziť v hasičskom aute. Jeho príbeh odvysielala televízia. Reportáž videli trnavskí hasiči a tento sen mu splnili. Odvtedy sú nerozluční priatelia. Ich spolupráca trvá už desať rokov a Patrikovi to dáva veľmi veľa, lebo chlapci ho neustále motivujú,“ dodáva s radosťou mama Tatiana, ktorej syn nechýba ani na jednej súťaži dobrovoľných hasičov. „Každý už pozná mladého hasiča na vozíčku,“ dodáva s úsmevom na tvári.

„Keď som bol menší, často sme s mamkou cestovali autom po našej republike. Veľakrát som videl havárie a už vtedy som si povedal, že raz budem hasičom a takto budem pomáhať ľuďom. Sen sa mi splnil, som nesmierne šťastný a chlapcov veľmi obdivujem za to, čo robia,“ povedal nám Patrik.

„Je to také živé striebro. Všetko chce vidieť a všade byť. Najväčším sklamaním pre neho je, keď zostane doma. Chlapcom v uniformách som veľmi vďačná, že takto dávajú synovi obrovskú chuť do života. Sú preňho mužským vzorom a on je na nich veľmi hrdý,“ zakončila Tatiana Šimoňáková. A ako jej synovi uniforma pristane si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archív Šimoňákovcov

FOTO: Patrik študuje na škole v Prešove a... je najmladším hasičom v SR!
4
Galéria
Zdroj: archív Šimoňákovcov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM