Ľubomír Hudačko Samospráva

Najčastejšie otázky pred voľbami: Čo najviac Prešovčanov zaujíma?

Mesto Prešov v súvislosti s blížiacimi sa s voľbami do orgánov samosprávnych krajov zabezpečuje ich prípravu a organizačnú stránku. V súčasnosti prebieha aktualizácia stáleho zoznamu voličov a vrcholia prípravy vybavenia volebných miestností.

Ilustračný obrázok k článku Najčastejšie otázky pred voľbami: Čo najviac Prešovčanov zaujíma?
Zdroj: Webnoviny.sk

Deje sa tak už po vytvorení volebných okrskov, určení volebných miestností, vykreovaní okrskových volebných komisií a uskutočnenie ich prvého zasadnutia, tiež aj informovanie voličov o čase a mieste konania volieb či zverejnenie zoznamu zaregistrovaných kandidátov.

Volebný okrsok je vymedzením časti územia mesta, ktorý zahŕňa približne 1 000 voličov, ktorí majú na jeho území trvalý pobyt. Na odovzdávanie hlasovacích lístkov a na sčítanie hlasov je na území mesta vytvorených 79 volebných okrskov a rovnaký počet volebných miestností. A keďže termín volieb sa nezadržateľne blíži a okrem tejto informácie majú mnohí občania ešte viacero iných otázok, tu sú odpovede na najčastejšie z nich:

Došlo v rámci volebných okrskov pre tieto voľby k nejakým zmenám?

Aj keď počet volebných okrskov je už isté obdobie nemenný, oproti predchádzajúcim voľbám došlo k určitým zmenám. Pre voličov s trvalým pobytom na ulici Bendíkova, Broskyňová, Dúbravská, Jánošíkova, Nemčíkova, Pod Komínom, časť ulice Sabinovskej, ďalej Severná, Spannerovej, Šidlovec a Šidlovská je určená volebná miestnosť vo volebnom okrsku č. 28 v Technických službách mesta Prešov, a.s. ,Bajkalská 33 a pre voličov s trvalým pobytom na uliciach Brezová, Buková, Hrabová, Jahodová, Javorinská, K Okruhliaku, Lesná, Liesková, Malinová, Orgovánová, Pod dubom, Pod Vinicami, Pustá dolina, Slnečná, Stavbárska a Veterná je určený volebný okrsok č. 29 v zariadení Šidlovčanka, K Okruhliaku 3. Ide o premiestnenie volebných miestností z objektov bývalej Materskej školy na Šidlovci a bývalých potravín v objekte Šidlovčanka. Ak volič „zablúdi“ do inej volebnej miestnosti, členovia okrskovej volebnej komisie ho určite ochotne usmernia.

Ako sa dozviem, do ktorého okrsku ako volič patrím?

Aj keď volič obdŕžal informáciu o čase a mieste konania volieb, to znamená informáciu o tom, do ktorého volebného okrsku patrí, túto skutočnosť si môže ešte preveriť v „Oznámení o čase a mieste konania volieb“, ktoré je zverejnené na internetovej stránke mesta Prešov, www.presov.sk v sekcii „Voľby do orgánov PSK 2013“, ďalej na elektronickej úradnej tabuli mesta Prešov, na úradnej tabuli mesta Prešov na ulici Jarkovej 24 i na mestskom informačnom stojane na pešej zóne v priestore priečneho prepojenia ulíc Floriánovej a Metodovej.

O tom, či je volič zapísaný v zozname voličov, alebo či údaje v ňom sú úplné, a pravdivé sa môže presvedčiť v námietkovej kancelárií, ktorá je pre tento účel zriadená na Mestskom úrade v Prešov, Jarkova 26. Ak volič zistí, že v zozname voličov nie je zapísaný, alebo údaje nie sú správne, má právo požiadať o dopísanie do zoznamu alebo vykonanie opravy.

Kde volič hlasuje v prípade, že sa z rôznych dôvodov nemôže dostaviť na určené miesto?

Volič hlasuje vo volebnom okrsku podľa miesta trvalého pobytu. Pripomínam, že pre tieto voľby neexistuje inštitút voličských preukazov. To znamená, že volič nebude môcť hlasovať v inej obci, v inom meste a v rámci mesta v inom volebnom okrsku, než do ktorého patrí.

Volič, ktorý sa v deň volieb nemôže dostaviť do volebnej miestnosti, najmä zo zdravotných dôvodov, môže hlasovať do prenosnej volebnej schránky, ak o to požiada telefonicky, písomne alebo prostredníctvom rodinného príslušníka, či iného voliča okrskovú volebnú komisiu vo volebnom okrsku, do ktorého patrí, prípadne požiadavku predloží písomne na Mestský úrad v Prešove, elektronicky na voľby@presov.sk alebo telefonicky na 051/3100520. V takom prípade volebná komisia vyšle k voličovi dvoch svojich členov, ktorí mu umožnia realizovať jeho volebné právo.

Kto má právo voliť do orgánov samosprávneho kraja?

Aktívne volebné právo majú občania Slovenskej republiky a cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta, ktoré patrí do Prešovského samosprávneho kraja a v deň volieb dovŕšili 18 rokov veku.

Kde volič nájde zoznam kandidátov na predsedu a poslancov PSK, keďže zoznamy sa voličovi nedoručovali, ako to býva v prípade volieb do NR SR?

Zákon to v tomto prípade neukladá, zoznam kandidátov mesto Prešov zverejnilo už na spomínanej webovej stránke, na úradnej tabuli mesta i Prešov na informačných stojanoch na pešej zóne, ktoré sú umiestnené v priestore priečneho prepojenia ulíc Floriánovej a Metodovej.

Všetky užitočné informácie týkajúce sa organizácie volieb na území mesta Prešov je možné nájsť na stránke www.presov.sk v časti „Voľby PSK 2013“.

Redakcii Prešov 24 informácie poskytla Veronika Kmetóny-Gazdová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM