Ľubomír Hudačko Kultúra

Nadšenci jazzu, toto je pre vás: V prešovskom PKO sa môžete tešiť na Jazz festival 2015, študujte program

Obľúbený medzinárodný hudobného festivalu Jazz Prešov je tu opäť. Festival aj tohto roku pripravil pestrú zmes jazzových a hudobných zoskupení z domácej a svetovej scény, otvorí ho quarteto vynikajúceho poľského husľového virtuóza Bartosz Dworaka. V našom prehľade pozrite aj ďalší program.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci jazzu, toto je pre vás: V prešovskom PKO sa môžete tešiť na Jazz festival 2015, študujte program
Zdroj: TASR

V sále Čierneho Orla PKO v Prešove si nadšenci jazzu prídu na svoje v dňoch 21. a 22. októbra 2015 od 18:00.

Festival otvorí quarteto poľského husľového virtuóza Bartosz Dworaka, ktoré sa špecializuje na interpretáciu vlastných kompozícií v duchu súčasného jazzu, na ktorých sa podieľajú všetci členovia kapely. Po nich sa predstaví domáci gitarista David Kollár, ktorý bude mať v kapele Blessed Beat dvoch vynikajúcich talianských hudobníkov – trúbkara Paola Ranieriho a bubeníka Simone Cavina.

Záver večera bude patriť orchestru Fats Jazz Band pod vedením klavírneho virtuóza Ladislava Fančoviča, ktorý nám predvedie jazz dvadsiatych až štyridsiatych rokov minulého storočia, v neopakovateľnej dobovej interpretácii. Druhý večer otvorí trio popredného českého bubeníka Otta Hejnica, v ktorom sa na klavíri predstaví slovák Ondrej Krajňák (jeden z najlepších slovenských jazzových klaviristov).

Kirk Lightsey – Paul Zauner Quintet je názov druhej formácie tohto večera, kde sa prešovčanom predstaví legenda svetového jazzu, klavirista Kirk Lightsey, ktorý počas svojej kariéry spolupracoval takmer so všetkými najväčšími jazzovými hviezdami ako Dexter Gordon, Chet Baker, Freddie Hubbard, Don Cherry, Benny Golson. Na festivale vystúpi spolu s kapelou popredného rakúskeho trombonistu Paula Zaunera. Festival vyvrcholí koncertom slovenského top basistu Juraj Grigláka a jeho hostí, klávesistu Eugena Vizváriho, amerického saxofonistu Chrisa Hemmingwaya a svetovú bubenícku legendu Poogie Bella.

Streda, 21. októbra od 18.00:

  • Bartosz Dworak Quartet /PL/
  • The Blessed Beat /I,SK/
  • Fats Jazz Band /SK/

Štvrtok, 22. októbra od 18.00:

  • Otto Hejnic Trio /CZ,SK/
  • Kirk Lightsey – Paul Zauner Quintet /USA,A/
  • Juraj Griglák & Company feat. Poogie Bell, Chris Hemingway /USA,SK/

Môže vás zaujímať:

Prešovčanka Katka Knechtová vydáva nový album: Bonusom na ňom je film a odkazuje, že prežijú len milenci

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM